Marc Valen

“Les aplicacions dels drons són cada cop més àmplies”

Aprendre a pilotar aparells no tripulats. A partir de demà i durant tota la setmana imparteix a Unida Qualitat i Prevenció un curs per operar amb drons de fins a 5 quilos. La titulació és obligatòria per utilitzar els dispositius professionalment.

“Les aplicacions dels drons són cada cop més àmplies”M.V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A qui va adreçat aquest curs?

Principalment a tota persona o empresa que vulgui utilitzar drons de manera professional. Obtingut el certificat, ja podran treballar-hi.

És obligatori tenir llicència per pilotar drons a Andorra?

Des que el Govern aprovar el decret que regula aquesta matèria, l’any 2016, sí. El que fa el document és acotar les categories de dron i les zones de vol.

El permís és necessari en tots els casos?

No, perquè hi ha una categoria que es refereix als drons de joguina i per a la qual no cal llicència. Es tracta d’aparells de menys d’un quilo de pes, que en tot cas s’han d’utilitzar en zones no habitades, per exemple a la muntanya. I aquest drons tampoc poden volar a més de 50 metres d’altura. Però per a dispositius més grans i usos comercials, sí que cal el títol.

Quins usos pot tenir un dron?

Les aplicacions són cada cop més àmplies. Des de filmació o fotografia fins a ús per a promocions immobiliàries, espectacles i esdeveniments, cartografia o identificació dels terrenys amb càmeres tèrmiques. També pot servir per a inspecció d’edificis: per exemple per comprovar l’estat d’una teulada o els possibles desperfectes d’un immoble. Actualment hi ha tecnologia d’alta resolució que és molt fiable.

Quins són els principals riscos inherents a l’ús de drons?

Durant les operacions, especialment hi ha risc de cops, de danys materials i personals, o fins i tot d’incendi, perquè les bateries s’han de tractar d’una manera determinada.

Són delicades?

Sí, són bateries de Li-Pol, un com­ponent que fa que siguin molt fràgils i inflamables. Precisament al curs ensenyem a treballar amb aquestes bateries. A més, també s’expliquen les mesures preventives i protocols a seguir abans de dur a terme un servei amb dron.

En què consisteixen?

En primer lloc, per exemple si has de sobrevolar una zona habitada, has de dur a terme un estudi de seguretat. Aquest informe ha d’estar validat per un enginyer i ha de detallar com serà l’operació. Posteriorment, Govern hi ha de donar també el vistiplau.

Com s’estructura el curs?

Té una durada de seixanta hores i és semipresencial. Un cop finalitzat i superat l’examen, la llicència l’atorga una ATO espanyola, és a dir, una organització d’entrenament de pilots, amb conveni amb Andorra.

Aquesta formació permet pilotar tot tipus de drons?

No, només aparells de fins a 5 quilos. Després hi ha llicències per a drons de 5 a 15 quilos, i per a drons de fins a 25 quilos. A partir d’aquest pes, cal seguir la normativa d’aviació convencional.

tracking