FRANCISCO LÓPEZ GIL

"Una vegada et fas una cremada el mal ja està fet"

El missatge: “prevenció, prevenció i prevenció” El doctor López Gil és especialista en dermatologia medicoquirúrgica i venereologia. Avui intervindrà en una conferència sobre el càncer de pell a la seu d’Andbank (19.30 h)

"Una vegada et fas una cremada el mal ja està fet"J. L. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Anem a la platja. Com ens hem de protegir la pell?

Quan ve el temps lliure, a l’època de vacances, el sol ens pot tocar sis, set o vuit hores al dia. Això és el que es considera el factor més important d’agressió a la pell. La idea és que ens agafi d’una manera progressiva. Amb una protecció a cinquanta tant si estàs a la platja com si estàs al cim d’una muntanya, el sol t’agafa i no et quedes blanc.

Suposo que també hi ha diferents tipus de pell...

Les persones que tenen la sort de tenir un tipus de pell més fosca i que es bronzegen amb més facilitat no pateixen tant. Al nostre entorn, potser entre un 60% i un 70% de la gent té la pell blanca i acusa aquest impacte del sol en poc temps.

A quin tipus d’agressions solars ens enfrontem?

La més coneguda és la cremada solar. Tu tens una pell blanca, no et toca el sol des de l’estiu passat i ara te’n vas de vacances a la platja. El primer dia et despulles i reps a la superfície de la teva pell un impacte del sol que, lògicament, si no és amb les mesures adients causa la cremada solar, una agressió que no només genera molèsties, sinó que pot portar càncer de pell.

La radiació solar en un país com Andorra és elevada?

Per sobre dels cinc-cents metres d’altura la radiació solar és molt més intensa que a nivell del mar. La major part del temps tu no pots anar despullat a Andorra, però el rostre pot rebre tanta o més intensitat del sol que a nivell del mar. La intensitat del sol a la muntanya és molt potent.

Quina és la realitat del càncer de pell?

És el càncer més freqüent en l’ésser humà. Precisament per les seves característiques és un càncer que està a l’abast de la vista. Això fa que la persona quan s’adona pugui anar al metge perquè també hi ha més consciència del problema i es fan més revisions. Gràcies a això detectem molts càncers de pell en una etapa inicial i que no és perillosa.

Quins avenços mèdics hi ha hagut per combatre el melanoma?

El diagnòstic precoç és un dels principals avenços. La gent es pot morir d’un melanoma, i desgraciadament hi ha molta gent que es mor a causa d’això. L’èxit de la medicina és que tu trobes un melanoma quan acaba de néixer, l’extreus i la persona queda guarida. Com més prevenció fem més èxit tindrem per vèncer un tumor que és molt agressiu.

Què podem fer una vegada ens hem cremat?

Es poden utilitzar diversos tractaments per millorar el confort de la persona, però una vegada et fas una cremada, el mal ja està fet. Si tu et fas una cremada cada any, segons el teu tipus de pell i la teva genètica, acabaràs desenvolupant un càncer de pell. Els mesos de juliol i agost entre les dotze i les quatre no has d’estar al sol.

tracking