Sebastià Mijares

“Volem recollir propostes i debatre sobre política local”

Neix el Projecte Grandalla per fomentar la participació ciutadana a la política comunal. Nascut a Escaldes-Engordany, és estudiant de Matemàtiques a Madrid. A finals del mes de març va participar com a delegat jove al Congrés dels Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa.

“Volem recollir propostes i debatre sobre política local”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tinc una proposta. Què hauria de fer?

Ara mateix es pot adreçar a la nostra pàgina web o bé per correu electrònic i fer-nos-la arribar. Si no també la pot portar en paper al comú de la Massana.

Sobre el contingut, hi ha alguna restricció?

No hi ha cap mena de restricció sempre que es pugui legislar des del punt de vista dels comuns. Evidentment que també ha de complir amb els valors de respecte als drets humans i democratització que defensa el Consell d’Europa.

Alguna proposta destacada?

Va arribar un assumpte relacionat amb la participació de les persones estrangeres a les eleccions i la política comunal.

Hi pot participar tothom?

Sí, l’objectiu és recollir propostes diverses i en particular que provinguin dels joves. Es tracta que els nois i noies de 15 i 16 anys hi puguin dir la seva. També hi poden participar els residents estrangers.

Quin és el rerefons del projecte Grandalla?

Va més enllà de les propostes de caràcter polític. El projecte sobretot vol posar l’accent en el debat. Volem recollir propostes i debatre sobre política local, per veure quines són les posicions de l’altre i millorar el debat polític. A dia d’avui són molt incendiaris, sense arguments de pes. L’objectiu és fer un debat sa i higiènic sobre qüestions que ens afectin.

La gent s’implica en la política local?

Personalment penso que la política local al país ha deixat de banda la seva part política per una part més administrativa. En comparació amb els nostres veïns del sud, els ajuntaments tenen una veritable labor política amb debats veritablement polítics, en un segon front més enllà del nivell nacional o autonòmic. Als comuns això passa poques vegades.

Per què?

Es pot atribuir a molts motius. Potser per les competències concretes que tenen els comuns o a la manera com es reparteix la representació que impedeix qualsevol tipus d’implicació de l’oposició en l’activitat comunal. El debat polític a Andorra se centra molt en clau nacional.

Té previst estendre el projecte a la resta de parròquies?

De moment es fa al comú de la Massana, tot i que en el cas que altres comuns s’hi vulguin sumar naturalment que hi podran participar.

Quan començaran els debats?

Haurien de començar el mes de juny, tot i que el termini de propostes es tancarà el mes d’agost per tenir-ne més. Es dona més temps perquè es puguin rebre més propostes i alhora es començaran a debatre a partir del juny successivament fins al mes de setembre.

tracking