Flavio Muñoz

“A Andorra la gent s'arregla molt i va molt a la moda”

La moda l’apassiona i la vol pels carrers d’Andorra. El comú de Canillo l’ha convidat a fer una xerrada (demà, 20.30 hores, a la biblioteca comunal) per parlar sobre la importància dels complements en el món de la moda.

“A Andorra la gent s'arregla molt i va molt a la moda”THE APARTMENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera qüestió és fàcil. Quina és la importància dels complements?

El que més importància té i ha tingut sempre en el món de la moda són els complements. És el que acaba d’aportar en un look o en un fons d’armari el toc final. Tant sigui des d’un barret fins uns guants, una cartera o un pintallavis. Per a mi un complement és més important que la roba en si. La roba pot crear un look perfecte, però si vols que llueixi necessites un complement.

Som conscients de la seva importància a l’hora de vestir-nos?

Sí que ho sabem, però moltes vegades no sabem com posar-los o com combinar-los. Per exemple, pensem que un cinturó només és per posar-lo en uns pantalons, però té cent mil opcions per combinar i canviar d’estil de manera radical. Amb els complements el que tens és una facilitat molt gran de jugar i de canviar tot el que són looks.

Tenen la mateixa importància tant per a home com per a dona?

Des de sempre han tingut més importància per a la dona, però hi ha alguns complements, com poden ser els guants o les bosses, que abans van ser d’home que de dona i que amb el temps s’han adaptat a elles. Les bosses, per exemple, les portaven els romans i eren exclusives d’homes.

Però eren objectes útils.

Sí, però amb el temps aquesta utilitat també ha derivat a ser un objecte d’imatge de la persona.

És aquest el final del camí?

Crec que sí, el món del complement ja no creixerà. Sí que seguirà evolucionant, però no crec que hi hagi més complement si parlem de moda. Sí que n’hem perdut alguns que ara es recuperen com els colls a les camises.

El fred que fa Andorra permet lluir més els complements?

És tot molt relatiu. El fred et limita en uns complements més estiuencs, però en portar molta més roba et dona més joc. Als països freds tens l’opció de portar més complements.

Els andorrans van a la moda?

Sí, sempre ho he dit. A Andorra la gent s’arregla molt i va molt a la moda en comparació amb els països del costat. A Barcelona, per exemple, el món de la moda és molt important, però la gent no va tant a la moda com aquí.

És car anar a la moda?

És car o no segons com vulguis anar. La moda és la persona i no depèn que portis peces cares o més low cost. La moda té la crees tu i ets tu qui fa la moda.

La crisi ha afectat el sector?

El va afectar molt i l’ha fet canviar. Ara o hi ha moda d’alt luxe o de low cost. El mig ha desaparegut. El que anava al preu mitjà ara va al baix i si vol comprar alguna peça de luxe es dona el caprici.

Andorra pot ser un lloc per acollir una setmana de la moda?

Som un país de muntanya i neu enmig de França i Espanya, dos països on hi ha molta cultura en moda, i s’hauria d’explotar en el sentit de la neu. Fer una setmana enfocada en la neu i alta munta­nya. Diferenciar-te una mica.

tracking