Enric Truñó

“Els Jocs d'Hivern han de ser un projecte de la ciutadania”

L’esport com a motor de transformació social. Va ser el regidor responsable dels Jocs Olímpics Barcelona’92, i comissionat de la candidatura Barcelona-Pirineu 2022, que ha explicat al congrés Natura i Eports a la Seu.

“Els Jocs d'Hivern han de ser un projecte de la ciutadania”M. V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vint-i-cinc anys després, els Jocs Olímpics de Barcelona encara es prenen sovint com a model. Tan bé es va fer tot?

Es va fer una bona feina, i a més, hi va haver una conjunció de factors que hi van jugar a favor. Totes les institucions de l’Estat van fer el que havien de fer i van aportar els recursos i el suport polític i institucional necessari perquè els Jocs fossin un èxit. I la presidència de Samaranch al Comitè Olímpic Internacional (COI) també va ser un factor determinant. Com a conseqüència de tot això, es van assolir uns resultats molt positius, tant en el terreny esportiu com pel que fa a la transformació de la ciutat.

Tot el que es va construir aleshores encara és útil a la ciutat?

La transformació de la ciutat va ser el principal objectiu del projecte, i tot el que es va fer segueix tenint un bon aprofitament avui dia, començant per la vila olímpica i seguint per les seus esportives, no tan sols a Barcelona, sinó també a la resta de ciutats que van acollir competicions olímpiques. El Parc del Segre n’és un bon exemple.

La diferència entre les candidatures de Barcelona i Madrid és Samaranch o una “relaxing cup de café con leche”?

Això va ser tan sols una anècdota sense cap incidència en la decisió final. Les candidatures que va presentar Madrid eren molt bones tècnicament, però es van trobar amb una conjuntura diferent.

Al congrés ha parlat de la candidatura Barcelona-Pirineu 2022; encara és un projecte vigent?

Després del canvi a l’ajuntament de Barcelona les darreres eleccions, Barcelona en Comú, PSC, ERC, PDCat i Ciutadans van constituir una comissió per estudiar l’impacte econòmic i social de la candidatura de cara al 2026, i ara som en aquesta fase. El projecte té interès, és factible, i a més respon a una vella ambició de les estacions d’esquí catalanes.

El cost d’uns Jocs d’Hivern és assumible per unes estacions que ja són deficitàries?

No és el cas de Masella, que ja té la major part de les instal·lacions necessàries. De fet, després de Sotxi el criteri del COI és fer els Jocs on no s’hagi de construir tot de nou. Els grans reptes d’aquesta candidatura són com fer la vila olímpica perquè sigui aprofitable després dels Jocs i que el COI prefereix països amb prestigi en els esports d’hivern, i nosaltres encara no en tenim gaire.

Quin impacte tindria en el dia a dia del territori?

Pels estudis que hem fet i les converses que hem tingut a les poblacions que es veurien afectades, pensem que és perfectament assumible. L’important és que la ciutadania es faci seus els Jocs i no els vegi com un projecte d’unes elits. No s’hauria de fer política en contra dels ciutadans.

Parlant de política, vostè milita al PSC des del 1974; s’hi reconeix en la línia actual del partit?

Tinc molts dubtes sobre com resoldre el que no m’agrada de la societat actual. Cada cop em sento més una persona de consens i no una persona de part.

tracking