Qian Wang

“Volem crear espais de diàleg entre xinesos i andorrans”

Presideix l’entitat que fomenta l’amistat amb la Xina. Va arribar al país el 2004. Empresària. Ha treballat a Andorra Turisme i a la Fundació Themis. Busca reestructurar l’associació i promoure la relació cultural i comercial entre comunitats.

“Volem crear espais de diàleg entre xinesos i andorrans”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Andor­rana d’Amics de la Xina fa 12 anys que existeix. Ara es proposen donar-hi impuls.

Sí, hem estat dos anys molt parats, aquesta tardor volem tornar-nos a activar. Som una comunitat petita però buscarem establir diàleg amb les institucions i el Govern i fer integrar més i millor els residents xinesos.

Com creuen que poden fer-ho?

Per exemple, que el Govern participi en més activitats compartides i no només en l’Any Nou xinès. Continuarem promocionant el coneixement de la cultura xinesa a la societat, facilitant l’aprenentatge de l’idioma, la cal·ligrafia o el pensament, amb tallers o intercanvis. Volem crear espais de diàleg entre pobles. Busquem millorar la integració dels xinesos i que s’estableixin relacions comercials entre empresaris. Que una delegació andorrana pugui visitar la Xina, i a l’inrevés.

Hi ha prou integració?

Els occidentals tenen estereotips molt fixats sobre la comunitat xinesa. Nosaltres volem resoldre malentesos. Una de les imatges que es té dels xinesos és que és un col·lectiu molt més tancat, només dedicat a treballar. Explicarem què passa realment a la comunitat xinesa, que la majoria de xinesos que hi ha, han obert negocis al Principat, però encara noten la barrera de la llengua. Els costa el català i aquí es parla poc l’anglès, que coneixen més.

Els andorrans i els xinesos són tan diferents com indicarien els estereotips que comenta?

Tenim maneres diferents de fer les coses. No és que siguin cor­rectes o incorrectes, però sí que hi ha punts de vista que divergeixen. La comunitat xinesa té molt contacte entre ella, és activa, però són més tancats cap en fora i no s’apropen fàcilment, per l’idioma i potser per protegir-se. És una situació que volem millorar.

Quin és el perfil del resident xinès a Andorra?

Som un centenar, tot i que l’últim any i mig és una població que ha anat a l’alça. La majoria són joves entre 25 i 40 anys, tot i que també hi ha famílies, són xinesos que han estat vivint abans a Espanya o França, per tant coneixen la societat europea, i han vingut al Principat a obrir el seu negoci.

Què la va fer venir a vostè?

El meu cas és una mica diferent del de la majoria. Vaig arribar el 2004, fa 13 anys. Havia conegut el meu marit a París quan estudiava. Ell és andorrà i aquí hi he tingut dos fills. Soc de Xangai, però abans he viscut a França, i també a Suïssa i Anglaterra.

Què diria que agrada més d’Andorra a la comunitat xinesa?

He de dir que hi ha un ritme més relaxat que a Xina i a nivell emprenedor hi ha recursos. Al respecte, però, també cal mirar països veïns com Espanya i França.

L’associació és oberta a xinesos, però també a andorrans?

Sí, a la junta hi ha andorrans. El principal objectiu és l’intercanvi social, cultural i comercial. A partir d’ara ens proposem que gent dels dos pobles es facin socis de l’entitat i comparteixin activitats.

tracking