Andre Joffre

“Els edificis gastaran menys energia de la que produeixin”

President del pol de competitivitat de Derbi de Perpinyà. Impartirà avui una conferència sobre medi ambient en el marc dels actes de la Jornada europea de l’energia impulsats pel Govern i que tenen lloc fins divendres.

“Els edificis gastaran menys energia de la que produeixin”A. J.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a quin punt les empreses relacionades amb el sector automobilístic s’estan involucrant actualment en la transició cap a les energies renovables?

Estem en plena transició per passar dels combustibles fòssils a un món basat en l’electricitat produïda amb energies renovables. Actualment el sector dels vehicles elèctrics cada cop es va desenvolupant més ràpid, però el que cal és trobar la manera de produir prou electricitat amb només energies renovables.

Això és viable mentre encara existeixi el petroli i els interessos que se’n deriven?

Les companyies, incloses les petroquímiques, també estan invertint en les energies renovables. Per exemple, Total, una de les empreses líders del sector, ha comprat per 1.500 milions d’euros una empresa nord-americana que és una de les referents en la producció d’energia solar.

Com valora la retirada dels Estats Units dels acords del clima de París?

Hi ha moltes ciutats i empreses que tenen la idea que encara que els EUA marxin seguiran involucrades a disminuir les quantitats de diòxid de carboni. És el cas de Califòrnia, on han tret un nou cotxe elèctric que té molta demanda. De fet, el 25% dels vehicles que circulen per l’autopista d’aquest estat nord-americà són cotxes elèctrics.

Vostès també estan treballant en un projecte molt ambiciós.

Sí, en aquest moment estem desenvolupant a Perpinyà el primer projecte perquè els veïns puguin produir energia i intercanviar-la els uns amb els altres. És un fenomen que es podria comparar amb l’arribada d’internet, que als seus inicis serà molt centralitzada però gràcies a la construcció d’una xarxa amb grans servidors es va permetre que tothom hi pogués accedir.

Quan tenen previst posar-lo en marxa?

La idea és que a final d’any puguem fer les primeres proves en edificis de Perpinyà. Ara per ara, les proves que hem fet a nivell de maquetes ens han funcionat i ara hem de comprovar que funcionin en edificis reals.

Quins canvis comportarà això en la construcció d’edificis?

Ens encaminem cap a un procés en què els edificis hauran de ser d’energia positiva i hauran de gastar menys energia de la que produeixin. Ens encaminem cap a un paradigma en què a l’hivern consumiran més energia i a l’estiu hauran de restituir la que han gastat durant l’hivern.

Com ajudarà això la reducció de gasos?

És un avanç molt important perquè a França el 40% de la contaminació prové dels edificis i és evident que cal millorar-ho.

A Andorra també es podria arribar a implementar?

Actuem amb empreses a Andorra i també en l’àmbit mundial que treballen en els intercanvis d’energia. Fins i tot hi ha experts mundials que estan vivint al Principat.

tracking