Tiina Mäkellä

“Sense reconeixement, un assetjador perd el poder”

Explica el mètode KiVa, un model d’èxit contra l’assetjament escolar
37 anys. Fa 10 anys que viu entre Finlàndia, el seu país natal, i Barcelona. Oferirà una conferència avui, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, a les 20.00 hores.

Tiina MäkelläFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què es basa el Mètode KiVa per lluitar contra el ‘bullying’?

A treballar sobre tres aspectes alhora i no de forma independent, com fins ara. El primer és la prevenció, el segon la intervenció, i el tercer el seguiment.

Explani’s una mica, si us plau.

Respecte a la prevenció, cal unir els nens, els professors i les famílies per treballar plegats i detectar possibles casos d’assetjament. Quan en descobrim un, aleshores actuem, però també treballem amb enquestes i estudis entre els alumnes per saber quina percepció tenen i com es troben.

És fàcil que un alumne delati l’assetjador de la classe? El més fort o el més atrevit?

És cert que a vegades els assetjadors són populars i això els dona poder, però si la resta de classe entén que el que fan no és divertit, sinó tot el contrari, aleshores el perden i es queden sols.

I com es fa?

Amb empatia. Treballem moltíssim aquesta paraula, sobretot en la fase de prevenció. Per mitjà de vídeos i xerrades fem entendre als nois que tots som responsables i que abusar d’una persona no pot ser mai un fet divertit.

L’assetjador sempre és conscient del dolor que provoca?

Hem de tenir present que per assetjar algú cal fer-ho a propòsit, per això el nostre mètode s’aplica als nens de primària i de secundària. En edats inferiors, tot i que poden fer igual de mal, no es té aquesta consciència.

El ‘bullying’ només està a l’escola?

No, ni de bon tros. Abans les cases eren un lloc segur però avui en dia, amb les noves tecnologies i internet es pot seguir amb l’abús de manera ininterrompuda.

És cert que KiVa està present al 90% de les escoles de Finlàndia?

Bé, al principi sí. El ministeri d’Educació va finançar-ne la implantació entre el 2009 i els 2016 a totes les escoles que ho volguessin. Des d’aquest any, cada centre se l’ha de pagar i és clar, el percentatge ha baixat, però estem contents que molts centres segueixen amb nosaltres perquè veuen que el mètode funciona de veritat.

Avui ofereix una conferència al Centre de Congressos d’Andor­ra la Vella.

Sí, és la segona vegada que vinc al Principat. Aquest any vaig ser la invitada a la inauguració del curs escolar i vaig veure que als assistents els preocupava el tema i alhora entenien molt bé el que deia.

Pel que sap del país, creu que s’estan fent bé les coses en la lluita contra el ‘bullying’?

Aquesta vegada vinc invitada pels pares i mares que pateixen pel que puguin viure els seus fills, tot i que quan vaig venir a l’octubre em va contactar el Govern. Crec que sí, que s’està treballant bé i que entenen que és un problema molt seriós.

Com és que parla català?

Ara el tinc una mica rovellat tot i que tinc el nivell C. Visc a cavall de Finlàndia i Barcelona des de fa 10 anys, quan vaig venir a formar-me i a veure les tècniques educatives que s’apliquen allà.

tracking