Dante Tassini

“Si ens porten gats d'una colònia, els tornarem allà”

Més facilitats per a la cessió i adopció de felins. Llargament reivindicada per les entitats animalistes, la gatera oficial va començar a funcionar el 4 d’abril. Les noves dependències estan ubicades a la Borda Vidal, just al costat de la gossera.

“Si ens porten gats d'una colònia, els tornarem allà”Jordi Salazar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb quin objectiu neix la gatera?

Està pensada per als propietaris que, pel motiu que sigui, volen donar el gat en adopció perquè no poden continuar amb ell: parelles que se separen, canvi de domicili a un immoble on no s’accepten animals, algú que marxa del país...

Hi havia molta gent interessada?

Sí, durant molts anys ha estat una demanda recurrent. Era habitual que la gent truqués a la gossera demanant-nos si acollim també gats. Per fi se’ls dona resposta.

Fins ara els propietaris no disposaven d’aquest servei?

El més semblant que hi havia és el que ofereixen associacions com Laika, que gestionen algunes adopcions.

Com és la nova instal·lació?

Té capacitat per acollir fins a 40 gats, i és molt completa: hi ha tres sales, amb petits departaments separats i oberts, i menjadors i abeuradors automàtics. Els gats poden sortir a una terrassa a través d’una trampeta, on poden fer les seves necessitats.

Vostès poden donar acollida a qualsevol gat?

No, i és important remarcar-ho: Els gats de les colònies no tenen cabuda aquí, i preguem als ciutadans que no ens en portin. Les colònies ja estan controlades pel Govern i per Laika. Els gats que arriben a la gatera han de ser domèstics, amistosos, aptes perquè algú els adopti.

Què passa si algú els fa arribar un gat d’una colònia?

Si es dona el cas, portarem el gat a una clínica privada, on se li faran diferents proves, i després el tornarem a la colònia. Ni tan sols arribarà a entrar a la gatera.

Amb els que sí que s’accepten, quin protocol se segueix?

A diferència del que passa a la gossera, aquí tots els gats se sotmeten a una petita quarantena. Se’ls fan una sèrie de proves, i si donen negatiu, s’esterilitzen i ja passen a estar en adopció.

Per què calen aquests controls?

Els gats poden tenir malalties que són més contagioses que les dels gossos, com ara la toxoplasmosi, o el virus de la immunodeficiència felina. Això obliga a passar aquestes proves veterinàries més exhaustives, que de totes maneres són força ràpides. Pel que fa a la resta, la gatera funciona exactament igual que la gossera.

L’abandonament de gats és un fet habitual?

No especialment, però això no vol dir que no ens hàgim trobat casos, sobretot pel que fa a animals que no porten xip, i que per tant són impossibles de controlar.

I pel que fa als gossos, es donen moltes situacions avui en dia?

Hi ha menys abandonaments i més adopcions. Només cal comparar l’estat actual de la gossera, que ara té 18 gossos, amb com estava fa uns anys, quan n’hi havia 70 o fins i tot més. La gent s’ha conscienciat sobre la responsabilitat que comporta tenir un gos a casa, i també és cert que les associacions de defensa dels animals hi han col·laborat molt.

tracking