Montserrat Altimiras

“Fem tantes fotos que el valor de la imatge ha baixat”

La càmera més barata. A més de fotògrafa professional, ha coordinat diversos cursos de fotografia estenopeica. Alguns treballs dels seus alumnes es poden veure en una exposició a La Llacuna fins al 27 d’abril.

“Fem tantes fotos que el valor de la imatge ha baixat”Carles Esteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és la fotografia estenopeica?

És la simplicitat de la fotografia. És entendre el principi bàsic que regeix una càmera.

Com me’n puc construir una?

És molt econòmic. Necessites una capsa fosca, qualsevol, amb un forat molt petit per on entri la llum i paper sensible. I fins i tot pots muntar-la a partir d’una càmera digital sense objectiu.

He llegit que amb aquesta tècnica la profunditat de camp pot ser infinita. Què vol dir?

Vol dir que podem tenir tots els elements de la imatge enfocats, els de més a prop i els de més lluny.

Quant es triga a fer-ne una?

Dependrà de la mida de la capsa i del forat. S’han de fer uns càlculs que, de fet, ja es fan automàticament amb la fotografia normal.

Dissabte 29 d’abril prepara un taller familiar. Què hi trobaran els participants?

La meva idea és que els nens entenguin el funcionament d’una estenopeica. Ens posarem a una habitació fosca amb un forat i simularem que som dins d’una càmera. Després d’això en construïm una a partir d’una capsa de Pringles.

Plantegeu conèixer la fotografia en un moment en què en fem a tort i a dret amb el mòbil sense pensar-ho gens.

Està bé que la imatge pugui ser aquesta espontaneïtat i aquesta facilitat familiar. Ara, com a fotògrafa hi poso un però. Em sap greu la banalització i que de vegades es vulguin fer grans exposicions quan no hi ha hagut un treball darrere.

Un filtre d’Instagram no ho salva tot?

A través de la pantalla del mòbil ho veiem tot genial i un filtre ho fa tot fantàstic, però de vegades per saber si una imatge té alguna cosa més, cal ampliar-la. Això sí, està bé que la fotografia arribi a tothom amb un mòbil.

Què li cal a una instantània per tenir valor?

És difícil de respondre. Depèn del nivell que estiguem jutjant. Hi ha vegades que preval la part tècnica i de vegades és més important el concepte. A mi personalment una exposició m’ha d’arribar, ha de connectar amb mi. I després busco que la part estètica i tècnica funcioni.

Ara es dona molta importància a la imatge. També als fotògrafs?

No. Estem tan bombardejats de fotografies, en fem tantes en tot moment, que el valor de la imatge ha baixat. De vegades es considera tot bo i crec que ens falta un coneixement més gran. Quan veus treballs dels pioners, al·lucines perquè n’hi ha que tenen més valor que les actuals tot i les dificultats que tenien per prendre-les. Hi havia un treball darrere, una idea.

tracking