Marc Ballestà

“La Constitució va donar la majoria d'edat a Andorra”

Es compleix el 24è aniversari de l’aprovació de la Constitució. Conseller general demòcrata, Marc Ballestà tenia 15 anys quan es va aprovar per referèndum la Carta Magna i per edat no va poder participar en la votació.

“La Constitució va donar la majoria d'edat a Andorra”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què feia l’any 1993 quan es va aprovar la Constitució?

Tenia 15 anys i estava a l’escola. Recordo que a l’assignatura d’institucions andorranes se’ns va donar a conèixer la Constitució i es va entregar a cadascun dels alumnes un exemplar per conèixer què representava la Constitució per a Andorra.

Abans del 1993 n’havia sentit a parlar de la Constitució?

Amb aquella edat no copsàvem la importància que podia tenir per a Andorra la Constitució. Sí que es comentava a l’assignatura perquè es feia una mica de revisió del funcionament de les institucions del país.

Li interessava la política?

No m’interessava gaire. En el meu entorn tampoc estava a l’ordre del dia. A la meva família ningú estava en primera línia política aquells anys. Tenia les preocupacions normals que podia tenir un jove de 15 anys: els estudis, els esports i els amics. La qüestió de la política quedava força lluny.

Recorda on estava i com va viure el 14 de març del 1993?

No ho recordo exactament. Era un cap de setmana, segur. Però no va ser un fet que a la família visquéssim gaire de prop. Els pares en aquell moment eren espanyols i no ho vivíem en primera línia. Per a nosaltres va ser un cap de setmana normal.

Parlaven de la Constitució?

La veritat és que no. A la meva família no era un tema que estigués a l’ordre del dia. Es comentava com un fet normal, però com que no tenia un impacte directe en els pares no es parlava gaire.

Quan li va començar a interessar la política?

Anys després de tornar a Andorra després de cursar els estudis superiors a Barcelona. Va ser allà on vaig començar a prendre consciència de tot el que significava la gestió pública, els partits polítics, el moviment que hi ha al voltant de les institucions i que tenen incidència directa en les persones. Va ser cap als trenta anys quan vaig fer el pas d’entrar en un partit polític.

M’imagino que amb 15 anys ni es plantejava ni podia pensar que seria conseller general?

No (riu). El tema de la política em quedava força lluny. En aquella època no hi havia el Consell dels joves, per exemple, i era a través de l’assignatura d’institucions andorranes que agafaves consciència de com era el model administratiu i polític del país.

Les noves generacions estan millor informades que abans?

Com a mínim tenen més facilitats per accedir a la informació. Però la gran assignatura pendent que tenim és que els joves s’interessin per les institucions i que arribat el moment vulguin fer el pas d’involucrar-se en la vida política.

Quin ha estat el paper de la Constitució aquests 24 anys?

Ha establert les bases del nostre model institucional. Veníem d’anys amb certes tensions perquè era un model que no acabava de convèncer tothom. La Constitució va donar la majoria d’edat a Andorra com a Estat.

tracking