Eugènia Bieto

“Voldria que l'emprenedoria fos un fenomen més sòlid”

Un centenar d’andorrans sortits d’Esade els darrers tres anys. La directora general de l’escola de negocis Esade ofereix avui (19 h, sala de conferències d’Andbank) una xerrada sobre lideratge organitzada per la Fundació Julià Reig.

“Voldria que l'emprenedoria fos un fenomen més sòlid”Esade

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ve a parlar del lideratge en temps canviants. Quins consells donarà?

Vivim un radical canvi d’època però alhora seguim tenint problemes candents: es manté una excessiva desigualtat social i les empreses han de ser més conscients del seu impacte transformador. Per això, necessitem lideratges adaptats als temps actuals.

I com han de ser?

Gent oberta al treball en equip, capaç de reflexionar i pensar críticament, sense por d’afrontar reptes fora de la zona de confort.

El de les escoles de negocis té la fama de ser un món agressiu i economicista. Què hi ha de cert i què de tòpic?

En el nostre cas està molt lluny de la realitat. La curiositat per la innovació, l’obertura de mires cap al món global i els valors ètics caracteritzen la nostra responsabilitat de continuar formant els líders del futur.

Els que es matriculen a Esade pensant que només el renom de l’escola al CV ja els assegurarà feina s’equivoquen?

És clar. Sense voluntat d’esforç, capacitat de treball i passió no hi ha futur professional possible. La formació sempre és aposta segura a mitjà i llarg termini, que dona més eines per trobar feina o millorar l’actual. I en un món competitiu, a més, és determinant demostrar que estem disposats a donar el millor de nosaltres.

Als joves que volen menjar-se el món què els recomana: un cur­rículum amb molts títols o on pesi més l’experiència laboral?

La formació és el millor ascensor, però l’alumne només assolirà les seves fites si treballa molt i creu en el que fa. Per això fomentem la connexió amb el món empresarial.

S’ha sobrevalorat massa l’emprenedoria durant la crisi?

Podria ser. Personalment, també m’agrada incloure en el concepte d’emprenedor els que impulsen la innovació en les seves organitzacions. Cert que s’estan creant moltes empreses amb gran potencial, però m’agradaria que l’emprenedoria fos un fenomen més sòlid. Encara hi ha massa por al fracàs. I cal aprendre dels errors per actuar millor després.

Molts ‘cervells’ marxen fora convençuts que hi ha més oportunitats. Què en pensa?

Hem de trobar un equilibri. És fonamental aprendre altres formes de treballar i entendre el món dels negocis, i descobrir altres mercats, cultures i estils de vida. Alhora, aquest talent ha de repercutir a millorar la nostra societat i les seves organitzacions.

Li demanaran sovint pel fet de ser una de les poques directives d’escoles de negocis. Ho hauríem d’haver superat ja o encara és una qüestió sobre la qual cal reflexionar?

La societat no ha avançat prou en l’accés de les dones a càrrecs directius. La dona és majoria a les carreres universitàries, però el percentatge a l’MBA d’Esade o als nostres programes de directius encara és massa baix. Les convido a fer el pas i confirmar que estan sobradament preparades per tenir posicions directives.

tracking