Yann Arthus-Bertrand

“És tan difícil comprendre els lleons com els humans”

Un gran de la fotografia mundial participa en la Setmana del medi ambient. Fotògraf i realitzador, 70 anys, nacional francès i comorià. Autor de més de 60 llibres de fotos aèries, projecta demà (19 h) als cines d’Illa Carlemany l’impressionant film ‘Human’, que clourà amb un col·loqui en el marc de la Setmana del Medi Ambient

“És tan difícil comprendre els lleons com els humans”Y. A. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de fer el film vostè va concloure que la humanitat no avança. En quin sentit no ho fem?

Crec que no hem estat capaços de superar certes coses, en el sentit que hi ha conflictes a tot arreu, la crisi dels refugiats, a molts països no es respecten els drets humans i davant de tots aquests problemes hi ha un escepticisme enorme. I a tot plegat se li afegeix una crisi climàtica immensa, no som capaços d’aturar l’espiral consumista.

Té la mateixa visió del món ara que abans de fer la pel·lícula?

Sí, no hi ha res que hagi canviat. Sóc una persona que fotografia la desforestació, el gel que es fon, que registra els desastres ecològics des de fa trenta anys. Tinc la impressió que res no canvia. Però avui tenia ganes de parlar d’amor, simplement. El meu film és difícil, si es vol, però un film que parla d’amor.

Pensa que ha posat algun gra de sorra per ‘frapar’ consciències?

Bé, és tan sols cinema. Jo faig el que crec que he de fer, però no pretenc canviar el món amb un film. El que crec és que ja és massa tard per ser pessimista. L’única cosa que és interessant avui és comprometre’s, tothom ho pot fer i la meva manera és aquesta. Cadascú té una missió a la Terra, sols que hi ha gent que la busca i gent que no.

Fins i tot un noi que viu a Àfrica i ho té cru per sobreviure?

Sí, hi ha aquest noi que apareix al film i que ho té clar. Així que si un noi que viu al carrer ho té tan clar, què és el que jo puc dubtar?

Hi ha gent que l’ha ‘frapat’?

Sobretot el seny d’alguna de la gent més pobra del planeta. Mantenen un sentit de les coses que nosaltres, als països rics, hem perdut totalment. Nosaltres cor­rem, correm tot el temps, però no darrere el que és essencial, sinó el que és fútil.

Com es veu el món des del cel?

Sempre molt bell, magnífic. La Terra és, de debò, una obra d’art.

Molt difícil filmar, fer fotos, des d’un helicòpter?

Fa trenta anys que ho faig, així que ja estic prou habituat. Però s’ha de treballar molt, és clar.

Amb què està ara?

Amb un nou film que es diu Women. Per primer cop a la història la Humanitat no sap ben bé cap a on va. En trenta o quaranta anys el món serà molt més difícil que avui i tindrem molta necessitat del bon seny, de la intel·ligència, femenina. I avui, crec, les dones són molt maltractades al món.

Va seguir durant molt temps la vida dels lleons. És més difícil fotografiar les feres o els humans?

És la mateixa cosa: un estudi de comportament. És tan difícil comprendre els lleons com els éssers humans.

tracking