Antoni Pintat

“Que Finlàndia es fixi en Andorra ha de ser un orgull”

Un país amb moltes possibilitats. 48 anys. Acaba de prendre les regnes del consolat honorari del país escandinau, un Estat del qual creu que Andorra pot prendre bona nota en àmbits com l’educació o la cura del medi

“Que Finlàndia es fixi en Andorra ha de ser un orgull”N.V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina és la missió del cònsol honorari?

Donar suport als ciutadans finesos a Andorra que tinguin problemes, siguin residents o turistes.

Té prevista alguna acció proactiva concreta?

A la inauguració ja van sorgir propostes. Amb algunes persones vam parlar d’un programa pilot finès contra l’assetjament escolar i la Conxita Marsol es va interessar per temes culturals.

Què seria un èxit per al cònsol honorari?

Que com a mínim un cop l’any es pogués fer algun esdeveniment relacionat amb Finlàndia, ja sigui una ponència, una exposició cultural o d’art o poder implementar un programa educatiu.

Quina és la relació entre Andor­ra i Finlàndia?

Bona. Que un país com Finlàndia, on preval la transparència i la nul·la corrupció política, es fixi en Andorra ha de ser un orgull. Vol dir que es fan bé les coses en l’homologació fiscal i en els convenis de doble imposició.

Per què Finlàndia decideix obrir un consolat aquí?

Encara que no ens ho creguem, tenim moltes coses. Elements com ara la neu i el vessant mediterrani de la llum i el sol. Són coses que els finlandesos busquen. Allà l’hivern és molt fosc, llarg i dur.

Què pot aprendre Andorra de Finlàndia?

Des de la meva modesta opinió –sóc cònsol com a bon coneixedor d’Andorra, no de Finlàndia– penso que podem aprendre molt en l’àmbit educatiu. Són pioners, però fins i tot així ara estan tramitant una reforma.

Els nòrdics també tenen un gran respecte per allò que és comú.

M’hi he trobat amb la inauguració del consolat. Em van demanar el nom concret de tots els convidats; no només el nombre de persones que seríem. Però demostra el seu respecte pel diner públic.

Hi ha gaires finesos a Andorra?

Catorze. Encara no els conec, però estaria encantat de fer-ho!

Quina dedicació comporta ser cònsol honorari?

Cal tenir una oficina oberta, però la dedicació és ad hoc. Si hi ha alguna qüestió per resoldre, me n’he d’ocupar. No és remunerat.

Com és que s’hi ha prestat?

Sobretot pel país, Finlàndia. Representa uns valors que m’interessen. I després perquè em dóna l’oportunitat de conèixer gent, d’ampliar horitzons i de treballar per Andorra.

Es veu en política activa? Li ve de família...

Sempre n’he tingut el cuquet, però ja no m’hi veig. Ha passat el temps i estic amb altres temes.

Quin missatge vol donar l’exposició que inaugura el consolat, de Jussi Tiainen?

A les imatges s’hi pot veure l’arquitectura pública de Finlàndia i com aquesta està ben integrada al medi ambient. És un valor que aquí encara no hem assumit. S’ha construït d’una manera molt esbojarrada.

tracking