“Potser s’està abusant del diagnòstic de la celiaquia”

48920.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada cop sentim a parlar més dels celíacs. Ara n’hi ha més?No és que hi hagi més casos, però sí que la gent és més conscient que existeix aquesta malaltia i, també, el diagnòstic és més fàcil.

Quina prova cal?Abans s’havia de fer una biòpsia de budell. Ara amb una sola punxada al dit ja ho sabem. Això explica l’explosió de casos nous. I, de fet, de vegades s’exagera.

Què vol dir?Molta gent es pensa que té intolerància al gluten i té una altra cosa. Potser s’està abusant del diagnòstic de la celiaquia.

És problemàtic si es diagnostica més del compte?No. El gluten és una proteïna vegetal que no és imprescindible. L’única cosa que passa és que és agradable de menjar. Ajuda a viure més feliç!

En quina edat es desenvolupa?A qualsevol. Es neix amb la predisposició i pot desenvolupar-se o no. Una gastroenteritis la podria desenvolupar.

Què ens pot fer sospitar que som celíacs?En el cas d’un nen, pot deixar de créixer correctament, se li pot inflar la panxa, estar irritable o decaigut. En l’adult és similar o bé pot presentar trastorns de la coagulació o massa òssia deficient.

Què passa si un celíac no és diagnosticat i continua menjant gluten?Podria acabar desenvolupant un càncer de l’aparell digestiu.

Recomana reduir el gluten encara que no es tingui cap problema?No. S’ha de menjar una mica de tot, sense abusar. Sí que és cert que hi ha societats que abusen dels hidrats de carboni, amb gluten o sense.

El dels celíacs, és un col·lectiu prou reconegut?Actualment, sí. Ha estat gràcies a les associacions, que s’han bellugat. Han aconseguit, entre més, que els restaurants hagin d’informar dels components dels plats.

S’esmercen prou esforços a la investigació?Hi ha força equips que hi treballen a tot el món, però sí que de moment estem endarrerits perquè l’únic tractament adient és la supressió del gluten de la dieta.

No hi ha medicaments.Se n’està a punt de comercialitzar un que, si es pren, aleshores es pot menjar gluten durant uns quants dies i no passa res, però no està encara ben acceptat, i és temporal.

Quin missatge ve a donar a la conferència?Vull sensibilitzar més la gent d’aquesta malaltia i de les complicacions que pot generar. També comentarem molt bé la dieta.

tracking