“El pa fet al forn de llenya té un altre gust, és el pa natural”

48224.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diu que el seu forn [al carrer Mestre Xavier Plana, número 2] és l’únic que cou el pa amb llenya.Sí, això mateix.

Com ho sap això?Perquè conec tots els forns d’Andorra i no n’hi ha cap de llenya.

Per què no n’hi ha cap més?Perquè la llenya porta molta feina. L’has d’anar a buscar i transportar-la. Jo la vaig a buscar a Encamp, on em guarden tota la llenya bona que porten.

Què hi guanya el pa fet en forn de llenya?Ui, té un altre sabor. El gust és diferent perquè el de llenya és un forn que cou el pa com abans. Els d’ara són de gasoil i van per aire calent. És a dir, hi ha un cremador de gasoil que escalfa una caldera i després hi ha una turbina que fa circular l’aire calent per tot el forn.

I això es nota en el resultat.El pa no és el mateix. El pa fet amb llenya és el pa natural.

Deu necessitar moltes més hores per coure’s.Sí, cinc o sis hores. Té un procés de fabricació molt lent, necessita moltes hores. Primer has de pastar, que ja són 25 minuts, després treus la pasta i la deixes reposar una hora i al cap d’una hora fas el pa i les barres. Ho deixes dues hores més i el cous a 180 graus de temperatura, a poc a poc.

I al forn normal?Jo tinc pa d’un quilo o dos quilos que de vegades em tarda tres hores a coure’s i el pa fet amb llenya me’n tarda sis.

Quins altres tipus de pa fa?Pa ecològic, pa d’espelta i pa rústic també cuits al forn de llenya. Tinc el certificat de farina ecològica penjat a la botiga. L’espelta és un blat molt antic que aguanta molt la manca d’aigua. No necessita gaire aigua per produir-se, si no hi ha aigua es fa igual. També és un blat molt resistent a les plagues.

Agrada més el pa de pagès?I tant, tinc molts clients que em demanen expressament pa fet al forn de llenya. I també botigues.

Qui li va ensenyar l’ofici de forner?En Casimir Font d’Ordino [entrevistat al De prop del 28 de març] va ser el meu mestre. Quan vaig arribar a Andorra vaig treballar per a aquest senyor i vaig aprendre’n molt. És un mestre del pa de pagès i a més feia unes coques boníssimes. És un artesà del pa i el meu segon pare.

Ara es proposa fer la barra més llarga d’Andorra.Sí, tinc intenció de fer-ho aquest mateix mes d’abril amb una presentació pública.

No serà rècord Guinness, però.Rècord del món és impossible. De fet al País Basc ja se n’ha fet una de 40 metres cuita al camp. Però aquí a Andorra no s’ha fet mai cap rècord d’aquests.La farà al seu forn de llenya.Sí, serà una barra de quatre metres i al meu forn m’hi cap. Ara només em falta la pala.

tracking