“Podríem parlar hores d’art i no en trauríem l’entrellat”

46639.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la Seu d’Urgell, molta inquietud per l’art contemporani no sembla que hi hagi.Per això precisament hem organitzat aquest cicle de xerrades, per endegar una feina de divulgació a l’abast de tothom. De moment hem fet quatre xerrades. A la primera vam omplir, suposo que per la novetat. I a la resta hem tingut una mitjana d’unes trenta persones, que no està malament.

Com plantegen les xerrades?Presentem el tema d’una manera molt oberta, i a partir d’aquí mirem d’establir un col·loqui amb els assistents. No es tracta de fer classes magistrals, sinó de generar un debat on tothom pugui dir la seva opinió.

En l’art contemporani no hi ha cànons sobre allò que està bé i allò que no, amb la qual cosa deu ser difícil fer una tasca de divulgació.Penso que s’ha de tenir certa habilitat per fer-ho. El land-art, posem per cas, segons com l’expliquis pot semblar una ximpleria; però, si saps presentar-lo, t’adones que la gent és molt més receptiva del que ens pensem. Al capdavall, l’art contemporani no està tan allunyat de les nostres vides quotidianes com podria semblar.

Pot ser molt proper a la realitat, però la presenta des d’una mirada a la qual no estem acostumats, i encara menys en una societat que consumeix imatges de manera frenètica.L’art contemporani té múltiples manifestacions i això ens obliga a obrir una mica la mirada. Hi ha formes purament plàstiques, però també n’hi ha que obeeixen a una vocació social, o política, o a d’altres raons diverses. Algunes, d’entrada, poden semblar molt críptiques, però, si tens curiositat, al darrere pots descobrir coses fantàstiques a tot arreu.

Així, al capdavall, el que importa de l’art contemporani és si et crida l’atenció o no?A cert nivell, sí. Si entres en una exposició de pintura perquè et crida l’atenció, després pot ser que t’agradi o que no t’agradi; però el fet d’entrar-hi, per a mi, ja és quelcom interessant.

Art, doncs, és allò que a mi m’agrada.No, això és la definició de gust. Què és art i què no ho és ens duria a una conversa d’hores i no en trauríem l’entrellat, entre d’altres raons perquè en la realització una obra d’art intervenen molts factors. Per a mi, un d’essencial és si l’artista és sincer amb el seu treball.

Com es reconeix la sinceritat de l’artista?És una percepció personal, però quan vas coneixent la seva obra pots veure si en allò que fa hi ha esforç, dedicació, quina trajectòria segueix...

La cotització d’un artista és una guia fiable pel que fa a la seva qualitat?Per a mi no té res a veure. A l’art contemporani, com a tot arreu, hi ha gent honesta i hi ha oportunistes que saben aprofitar molt bé els corrents mediàtics en benefici propi.

tracking