“Si vas al dietista és perquè ja t’has fixat un objectiu”

46277.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquests dies es deuen disparar les visites a la seva consulta...Sí, perdre pes és un dels propòsits habituals que moltes persones es fixen quan comença un nou any. Volen començar a tenir hàbits saludables i cuidar-se.

Les demandes difereixen molt de les de la resta de l’any?Acostumen a coincidir amb els casos que em trobo normalment. En la seva majoria són dietes d’aprimament, tot i que també hi ha persones que volen controlar colesterolèmia o trigliceridèmies, per adequar els paràmetres de les analítiques. Però habitualment són dietes hipocalòriques.

Els pacients s’ho prenen seriosament?Si et planteges anar al dietista, acudir a un professional, vol dir que ja vols assolir un determinat objectiu. Però hi ha una mica de tot, perquè si és cert que tothom comença amb molt d’ímpetu, no tots arriben a assolir el que es proposen. I això passa sempre, no tan sols després de festes.

Quant pot durar el tractament? Es marquen unes pautes molt concretes en funció de cada persona. Cadascú és un món. Per exemple, hi ha persones que tenen el costum de fer exercici físic i d’altres no. I en funció d’això, cada organisme reaccionarà d’una determinada manera. Igual com també ho farà en funció de si el pacient és home o dona, o de factors com l’edat... Com que depèn de tants paràmetres, no es fixa una data concreta per arribar a l’objectiu. A partir d’aquí, el professional ha de fer un seguiment i un control.

Són de fiar les ‘dietes miracle’?Són efectives i precisament per això moltes persones les segueixen: perquè volen resultats en molt poc temps. Però també tenen inconvenients, és clar. Hi ha un efecte io-io molt ràpid: no tens el temps necessari per agafar bons hàbits, ni arrelar-los i interioritzar-los per mantenir el pes.

Per tant, la dieta s’acaba tornant en contra?Sí, perquè es baixa fins al pes desitjat, però després, com que la persona continua amb els mateixos hàbits que anteriorment, i a més la dieta miracle ha fet que el cos tingui més requeriment nutricional, s’absorbeix tot molt més ràpid. A més, aquells que han fet al llarg de la vida molts règims d’aquest tipus fan que l’organisme s’habituï a aquestes restriccions alimentàries. Això fa que al cos, quan realment es vol baixar de pes o agafar hàbits saludables, li costi molt més que al que no ha tingut aquestes restriccions.

Què recomana per afrontar els excessos nadalencs? Si cuines tu, sempre pots fer un menú de Nadal més equilibrat, amb més verdura i unes postres lleugeres, com ara una macedònia de fruites. Si vas de convidat, és el que et toca. Aleshores pots menjar una mica de tot, però s’aconsella compensar-ho, els dies posteriors, amb fer una dieta una mica més depurativa, amb verdures i peix, i fent també més exercici físic, que també ajuda a alliberar les toxines dels excessos d’aquests dies.

tracking