catalunya

El Parlament aprova la resolució sobiranista qüestionada pel TC

JxCat, ERC i la CUP donen llum verd, a través d’esmenes, al text sobre l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia que va ser suspès parcialment pel Constitucional

El Parlament aprova la resolució sobiranista qüestionada pel TCEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir, amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, la resolució que va suspendre parcialment el Tribunal Constitucional per les referències al dret a l’autodeterminació i a la reprovació a la monarquia, al·lusions recuperades per la via de les esmenes. La resolució va ser aprovada amb els 68 vots de les tres formacions sobiranistes, enfront dels 21 vots en contra del PSC i el PPC i les vuit abstencions de Catalunya en Comú, en una votació de la qual es van absentar els diputats de Cs.

El TC va suspendre la tramitació d’un fragment del punt 11 de la resolució conjunta de les forces independentistes, que plantejava que el Parlament “reitera i reiterarà, tantes vegades com ho vulguin els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”. Aquest fragment va quedar esbor­rat de la resolució que es va votar en el ple, però JxCat, ERC i la CUP van aprovar esmenes que citen textualment, a manera de recordatori, la frase retirada pel TC i expressen el seu “rebuig” a la suspensió parcial del text.

Malgrat haver presentat esmenes per separat a la seva pròpia resolució per respondre a la suspensió dictada pel TC, JxCat, ERC i la CUP tenien acordada una esmena transaccional conjunta, que al final no van registrar per evitar que l’oposició demanés una nova reunió de la mesa del Parlament per reconsiderar la seva admissió a tràmit i que, amb això, es retardés la votació. Finalment, les tres formacions van decidir sotmetre a votació el seu paquet d’esmenes –vuit en total–, algunes de molt semblants entre si. Totes van ser aprovades.

Tres esmenes reprodueixen, com a recordatori, la part suspesa i expressen el seu “rebuig” a la resolució del TC. Denuncien, a més, la “censura prèvia que el TC pretén imposar al Parlament” i reivindiquen “poder debatre i votar sobre el dret a l’autodeterminació, la reprovació de la monarquia i el reconeixement de sobirania de Catalunya i del seu dret a decidir”. A proposta d’ERC, també es va aprovar una esmena en la qual s’expressa “suport i solidaritat” al president del Parlament, Roger Torrent, i als membres de la mesa “investigats per la fiscalia”.

Rebuig a la sentència

Més enllà del punt polèmic suspès pel Constitucional, la resolució també planteja el “rebuig” del Parlament a la “injusta” sentència del procés, que “limita l’exercici de drets fonamentals i s’emmarca en una deriva autoritària de l’Estat”. Així mateix, exigeix la “llibertat” dels presos independentistes, el “lliure retorn dels exiliats i la fi de la repressió”.

La portaveu de Cs, Lorena Roldán, va anunciar que pensa “posar en coneixement” de la fiscalia la resolució aprovada i va acusar les forces independentistes de “recitar el temari per a les oposicions a colpistes”. El president del PPC, Alejandro Fernández, va dir que la resolució és una “enrevessada enginyeria jurídica per fer veure que desobeeixen sense desobeir”, una estratègia “deshonesta” que només afegeix “tensió”. També el diputat del PSC Fer­ran Pedret va indicar que el fet que les esmenes incloguin la “cita literal de l’incís suspès” no suposa “tornar a posar a votació” el polèmic punt, sinó que és només una “expressió política de disconformitat” que veu “legítima”, encara que no la comparteixi.

tracking