Eleccions

Els partits polítics espanyols critiquen la consulta del PSOE

Pedro Sánchez aconsegueix l'aval de la militància al preacord amb Unides Podem per a un govern progressista i de coalició amb el 92 per cent del suport

Els partits polítics espanyols critiquen la consulta del PSOEefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va mostrar ahir satisfet amb l'aval que li ha donat la militància del seu partit al preacord que negocia amb Unides Podem per formar un govern de coalició, del qual l'oposició vol conèixer més detalls.

En un tuit, Sánchez va agrair el “suport rotund” que li ha donat el 92 per cent dels militants que van votar ahir aquesta proposta, mentre que el sotssecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, va afirmar que aquesta consulta va ser un “paperot”.

Va criticar que no se’ls preguntés “el més important: quantes línies vermelles està disposat a travessar Pedro Sánchez” per seguir a la Moncloa “pactant amb els separatistes”.

Montesinos va exigir “formalment” a Sánchez “que posi llum i taquígrafs a les negociacions amb els separatistes”, perquè els espanyols “no saben a què està disposat a cedir”, la qual cosa és “una humiliació per als espanyols i vergonyant per al PSOE”.

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va qualificar “d’aixecada de camisa” la consulta i va criticar que no s'hagi convocat una vegada se sàpiga quin és el programa conjunt.

Sobre aquesta possible negociació amb els independentistes per a la investidura de Sánchez també es va pronunciar el vicepresident de la Generalitat i home fort d'ERC, Pere Aragonès, qui va demanar a la militància del seu partit que avali l’estratègia de la direcció, de condicionar qualsevol suport a la constitució d'una taula de negociació sobre el conflicte català. “Aquest aval és la forma que el nostre programa polític (amnistia, autodeterminació, drets i llibertats) avanci”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va demanar que en les negociacions entre el PSOE i ERC predomini “la voluntat de diàleg ferm i molta paciència i generositat” i va defensar no crear “falses expectatives” per evitar la “frustració”.

Va advertir contra les expectatives “exagerades” perquè llavors “es genera una frustració de la qual pot derivar la ira”, a més de recordar que les negociacions no acaben amb la investidura, sinó que també cal poder governar i aprovar uns pressupostos.

Des de Ciutadans i sobre les negociacions perquè hi hagi investidura i govern de coalició, la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, va indicar que “no es fica en qüestions internes” perquè el que “li importa ara mateix és afrontar la crisi econòmica i territorial”.

Respecte a la formació d'un nou govern, el president del PNB, Andoni Ortuzar, va fer referència a la “majoria de la pluralitat política i territorial”, que va donar lloc a la moció de censura de Mariano Rajoy, enfront de la “uniformització”, en referència a una possible aliança entre PSOE i PP.

tracking