colòmbia

Almenys tres morts i 98 detinguts en les protestes contra el govern

Les multitudinàries manifestacions de dijous, tot i transcórrer de manera pacífica, van acabar amb episodis violents

Almenys tres morts i 98 detinguts en les protestes contra el govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys tres persones van morir i 98 més van ser detingudes a la multitudinària jornada de protestes que moviments socials van protagonitzar dijous a diverses ciutats de Colòmbia per expressar el rebuig a les polítiques socials i econòmiques del president Iván Duque. Així ho va informar ahir el ministre de Defensa, Carlos Holmes Trujillo, en donar un balanç de les manifestacions, que es van tornar violentes al tancament, la qual cosa a Bogotà va generar pèrdues per més de 20.000 milions de pesos (uns 5 milions d’euros).

“Si bé en la major part de la jornada de mobilització no va haver-hi contratemps, en casos puntuals els violents van causar afectacions. En les últimes hores les autoritats han confirmat la mort de dues persones a Buenaventura enmig de disturbis”, va afirmar.

El funcionari va agregar que la mort d’aquestes persones va ocórrer durant un intent de saqueig a un centre comercial de la ciutat, que té el principal port sobre el Pacífic del país, i va dir que a aquestes víctimes es va sumar un tercer mort a Candelaria, també a la localitat del departament de Valle del Cauca.

Milers de colombians van sortir dijous als carrers de Bogotà, Cali, Medellín i altres principals ciutats fins ben entrada la nit, quan una improvisada cassolada va ressonar a la majoria dels barris de la capital i es va estendre a altres localitats.

El ministre de Defensa va afirmar que prop de 253.000 persones van participar en “622 marxes, concentracions i altres tipus de protestes” a 350 municipis de 31 departaments colombians. Trujillo va agregar que 98 persones van ser detingudes i 207 més portades a comissaries de la Policia “per a la seva protecció”, mentre que 8 menors van ser controlats. “En total, 151 membres de la força pública, 148 militars i 3 policies, van resultar ferits durant la jornada de protestes a tot el país. També van resultar ferits durant la jornada 122 civils, que presenten lesions lleus a conseqüència d’inhalació de gasos”, va subratllar.

L’alcalde de Bogotà, Enrique Peñalosa, va afirmar en roda de premsa que a la capital van ser detingudes 24 persones per atacar estacions de policia, agredir funcionaris del transport públic i danyar 265 contenidors d’escombraries. “El cost dels danys supera els 20.000 milions de pesos”, va afirmar l’alcalde, que va ressaltar que es continuaran fent “avaluacions posteriors” a les manifestacions.

Al final de la protesta, un grup de vàndals es va enfrontar als agents de la policia a la cèntrica plaça de Bolívar i van atacar amb pedres, pintura i còctels Molotov el capitoli, el palau de Justícia i el palau Liévano, seu de l’alcaldia de Bogotà.

tracking