espanya

El jutge encausa Aguirre i Cifuentes pel finançament del PP de Madrid

El magistrat del ‘cas Púnica’, Manuel García Castellón, considera que la primera va idear i supervisar la trama de corrupció, que es va mantenir almenys deu anys

El jutge encausa Aguirre i Cifuentes pel finançament del PP de Madridefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del cas Púnica, Manuel García Castellón, ha citat com a investigades durant el mes d’octubre les ex-presidentes madrilenyes Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes per la peça sobre el presumpte finançament il·legal del PP de Madrid, així com Ignacio González i diversos ex-consellers madrilenys.

García Castellón ha radiografiat el complex entramat que presumptament va orquestrar el PP de Madrid per finançar-se il·legalment almenys entre el 2004 i el 2014, un sistema en el qual van participar els seus màxims responsables però que va idear i supervisar Esperanza Aguirre.

Aguirre declararà per primera vegada com a investigada (imputada) el pròxim 18 d’octubre, però abans ho faran els seus successors Ignacio González –ja investigat en aquesta causa i també en el cas Lezo, pel qual va arribar a estar en presó preventiva– i Cristina Cifuentes. Se’ls atribueixen una desena de delictes de cor­rupció i el d’organització criminal.

L’aute del jutge atribueix a Esperanza Aguirre “un paper decisiu i essencial” en el presumpte finançament irregular del PP de Madrid, fins al punt que sospita que va ser qui “va idear la cerca de recursos” per tal de costejar les campanyes que ella triava. El magistrat creu que des de la seva arribada al poder el 2003 es va organitzar un sistema per finançar “de forma opaca i fraudulenta” les campanyes electorals autonòmiques del 2007 i el 2011 i les generals del 2008. Però també cita episodis posteriors que mostren que el sistema va funcionar fins al 2014, quan va caure el considerat capitost de la trama, Francisco Granados.

En el cas de Cifuentes, la imputació se circumscriu a un assumpte concret: els tripijocs de les adjudicacions dels contractes de la cafeteria de l’Assemblea de Madrid del 2009 i 2011 a favor de l’empresari Arturo Fernández, que el 2007 va donar al PP 160.000 euros encobertament.

La causa comptava fins ahir amb 42 investigats; ara se sumen 29 més, amb Aguirre, Cifuentes i els exconsellers Juan José Güemes, Manuel Lamena, Borja Sarasola i Gádor Ongil, entre ells.

El finançament irregular del PP madrileny es va iniciar, segons el jutge, a principi del 2004, poc després d’arribar Aguirre al poder. Els seus dirigents van fixar aleshores “una estratègia per tal d’obtenir fonts de finançament per al partit” que depassaven la legalitat.

Aquest sistema d’obtenció de fons il·legal es va allargar fins que va esclatar l’operació Púnica el 2014, ja que hi ha indicis que els investigats estaven recaptant fons per al “pagament subreptici” de despeses electorals de la campanya del 2015.

Empresari imputat

La primera fórmula que van idear passava per les partides de propaganda institucional de diferents conselleries, utilitzades com “coartada” per desviar diners públics al PP. Els polítics implicats es van aliar amb l’empresari encausat Horacio Mercado, amo d’Over Markéting, el primer a col·laborar amb el PP. Les seves empreses rebien contractes de publicitat i després desviaven els diners “per finançar” el PP a canvi d’un tracte de favor en les seves adjudicacions. Posteriorment, es van desviar fons mitjançant l’adjudicació de contractes “amb la prestació simulada o sobrevalorada” d’empreses públiques com l’Agència d’Informàtica i Comunicació o el Canal d’Isabel II.

tracking