espanya

Sánchez i Iglesias inicien el diàleg per assolir un pacte de l'esquerra

El cap de l’executiu en funcions i el líder de Podem exhibeixen bona sintonia amb vista a un acord estable de govern

Sánchez i Iglesias inicien el diàleg per assolir un pacte de l'esquerra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van iniciar ahir el diàleg per aconseguir un pacte entre el PSOE i Unides Podem que permeti a Espanya estar governada per l’esquerra, i ho van fer en una reunió de més de dues hores marcada per l’entesa i la voluntat d’acabar arribant a un acord estable.

El president del govern en funcions i el líder de Podem van sortir força satisfets d’aquesta trobada a la Moncloa i amb un primer objectiu clar: pactar una mesa del Congrés de majoria progressista. El control d’aquest òrgan per part de l’esquerra garantiria que l’agenda legislativa progressista pugui tirar endavant sense bloquejos, a diferència del que ha succeït aquest últim tram de la legislatura, van indicar fonts de l’executiu. D’aquesta negociació s’encarregaran en qualsevol cas Adriana Lastra, per part del PSOE, i Irene Montero, per Unides Podem.

Tant Sánchez com Iglesias van posar en valor el treball conjunt dels últims deu mesos de legislatura i van mostrar la seva voluntat de seguir per aquest mateix camí de cooperació i entesa, encara que no van concretar amb quina fórmula.

“Si en alguna cosa ens hem posat d’acord és que treballarem per posar-nos d’acord”, va afirmar Iglesias en roda de premsa, admetent que les posicions de partida són diferents –ell vol un executiu de coalició i Sánchez governar en solitari–, però es va mostrar “optimista” amb el pacte que s’acabi aconseguint. Pablo Iglesias va destacar que en aquests mesos de col·laboració Sánchez i ell han estat capaços de construir una “relació de confiança” que ara els permet tractar-se amb “franquesa i empatia”, i va aventurar que portarà “molta feina” i temps posar-se d’acord, però que aquest pacte arribarà amb “prudència”, amb “discreció” i amb “tranquil·litat”.

Sobre la possibilitat que el pacte s’estengui a més forces polítiques, Iglesias va dir que també comparteix amb Sánchez que “cal estar disposats a parlar per tots” i que l’expressió “multipartidista” que han triat els ciutadans es tradueixi en un diàleg.

De moment, cap de les parts ha concretat com serà aquest futur acord ni si inclourà una cessió de ministeris a Podem. Caldrà esperar fins a la constitució de les Corts, prevista per al 21 de maig, per a nous contactes, segons fonts de l’executiu.

La reunió amb Iglesias va ser l’última de la ronda de contactes de Pedro Sánchez, que al matí va rebre a la Moncloa un Albert Rivera que, lluny de buscar cap acord, va deixar clar al cap de l’executiu en funcions que no facilitarà la seva investidura malgrat el suggeriment de dilluns de Pablo Casado.

Rivera es veu líder de l’oposició

En aquest sentit, Rivera es va erigir en finalitzar la seva reunió amb Sánchez en líder de l’oposició davant “la descomposició” del PP, perquè en la seva opinió Espanya necessita un projecte “fort” que serveixi d’alternativa al govern socialista. Una oposició que el líder de Ciutadans vol exercir amb fermesa però no de forma “destructiva”, davant els “excessos” que preveu que cometrà un futur executiu del PSOE i Podem.

Rivera va oferir a Pedro Sánchez quatre grans pactes d’Estat –educació, despoblació, immigració i seguretat– així com els seus parlamentaris perquè posi en marxa l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

tracking