Espanya

Sánchez i Casado fan l'última crida al vot per consolidar els seus blocs

Els partits escuren la campanya davant uns comicis que es presenten més incerts que mai

Sánchez i Casado fan l'última crida al vot per consolidar els seus blocsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya electoral espanyola va finalitzar ahir amb tots els candidats esgotant l’última crida al vot, que en el cas de Pedro Sánchez i Pablo Casado té un clar objectiu: Acabar forts demà, com a líders incontestables dels respectius blocs, per buscar aliats que els portin a la Moncloa. Perquè a poques hores de les eleccions la incertesa sobre el resultat continua sent molt alta, i és impossible predir si hi haurà una suma a dreta o esquerra que faci possible una investidura.

A Toledo, el president del govern es va adreçar als indecisos que dubten entre votar PSOE, Podem o Cs, perquè apostin pels socialistes perquè al davant, al “bloc de la involució”, els votants no tenen dubtes, va advertir. Però d’altra banda, va dir que “la cosa pinta bé” i va tirar del seu lema de fi de campanya, “Estem molt a prop”, per a demanar als seus votants que no es quedin a casa.

Ahir a la tarda a Madrid, abans de viatjar al tancament a València, Sánchez va insistir que vol “un govern del PSOE amb independents de prestigi i progressistes”. I encara que no va amagar la seva entesa amb Podem, al matí va voler llançar, en l’últim dia de campanya, un missatge a Albert Rivera: Espera que a partir del diumenge tingui una posició “més constructiva” sobre “el que necessita el país” i l’“aportació” que Cs pot fer a la governabilitat.

Pablo Casado, per la seva banda, també en va tenir una de freda i una de calenta, però en aquest cas en referir-se a Vox, el partit que pot entrar amb força al Congrés a costa de d’endur-se sobretot vots dels populars. Al matí, en una entrevista radiofònica, Casado va obrir la porta al fet que el partit d’extrema dreta pugui entrar al seu govern: “Al final Vox i Ciutadans, tinguin deu escons o en tinguin 40, tindran la influència que ells vulguin tenir per entrar al govern o per decidir la investidura o la legislatura”, va dir.

Després, al míting de València, va avisar que votar Vox o Cs suposa fer-li un “un favor” a Sánchez i als seus “socis” de Podem i nacionalistes. "No ens trepitgem la màniga”, va dir. “Simpatitzants de Ciutadans i de Vox, amb tots els meus respectes, si no els importa que pugui continuar governant Sánchez, continuïn votant Vox i Ciutadans”, va assenyalar Casado, qui fins i tot va tirar d’ironia per animar a votar “directament” el president del govern i estalviar-se així “intermediaris”.

A Albert Rivera no li va agradar que Casado suggerís ja, abans de les eleccions, la possibilitat que Vox entri al govern. És “una falta de respecte repartir-se els ministeris” quan “potser” algun partit “es desinfla i no guanyem”, va dir en declaracions a València, on a la nit va tancar campanya. I va remarcar que està concentrat a desallotjar Pedro Sánchez del govern i no a repartir-se butaques.

EVITAR “VOTAR EN NEGATIU”

“Una campanya electoral no pot anar només de votar en negatiu”. Amb aquesta frase, Pablo Iglesias va llançar el seu retret d’aquest final de campanya a Pedro Sánchez. I va tornar a advertir que el líder socialista podria acabar aliant-se amb Ciutadans, per a assenyalar que molts progressistes s’han adonat ja que votar el PSOE “no és una garantia” que s’aplicaran polítiques d’esquerres. Això va ser a Valladolid. Després, a Lleó, el candidat d’Unides Podem va demanar “omplir les urnes de veritats i de respecte” i va defensar la seva formació davant dels qui competeixen per veure “qui diu la parida més gran o fa més el pallasso”.

tracking