París

Martí transmet l'afecte d'Andorra al poble francès per l'incendi de Notre-Dame

El cap de Govern ha enviat una carta al primer ministre francès, Edouard Philippe, per transmetre "l'amistat i l'afecte del poble andorrà cap a la ciutadania francesa" per l'incendi de la catedral parisenca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Toni Martí ha enviat per carta un missatge de suport a les autoritats franceses per la situació viscuda arran de l'incendi que ha destruït una part important de la catedral de Notre-Dame. El cap de Govern expressa al primer ministre gal, Edouard Philippe, "l'amistat i l'afecte del poble andorrà cap a la ciutadania francesa en aquests moments de desordre provocats pel terrible incendi que ha malmès la catedral", segons ha fet públic el Govern en un comunicat. Martí manifesta "la profunda tristesa" amb la qual s'ha seguit des del Principat el foc del temple i "lamenta les greus destrosses que ha generat en un símbol del cristianisme, de França i de la cultura europea".

El missatge de Martí s'afegeix al del Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, on ha mostrat la solidaritat del poble andorrà al copríncep Macron en un missatge enviat ahir al vespre per expressar-li "la proximitat i la tristessa del poble andorrà per la irreparable pèrdua" que significa l'incendi que ha devastat Notre-Dame. Vives transmet un missatge "de suport i de tristor commocionada per aquesta pèrdua tan dolorosa" i considera "molt tristes i colpidores les imatges" de la catedral en flames, que qualifica com "símbol de París i de l'Església Catòlica i imatge d'una cultura europea impregnada per la fe. Joan-Enric Vives assenyala que els andorrans "ens sentim molt a prop" de Macron i del poble de París i de tota França "compartim aquest dolor tan intens per aquesta pèrdua" i assegura que es podrà resorgir d'aquesta situació.

EL FOC A LA CATEDRAL

Un incendi d’importants proporcions va devastar ahir a la nit la catedral de Notre-Dame de París, la coberta de la qual va quedar totalment esfondrada després de ser pastura de les flames, començant per la seva emblemàtica agulla, un dels senyals d’identitat del temple. L’incendi estaria “potencialment relacionat” amb les obres de renovació de l’edifici, segons van apuntar fonts dels bombers. El foc es va originar a la part de la coberta de la capçalera, sobre el deambulatori, entorn de les set de la tarda. Una hora després es va esfondrar l’agulla i posteriorment tota la teulada de la catedral.

“Tot està cremant. Tota l’estructura, que data del segle XIX en un costat i del segle XIII en l’altre... No en quedarà res”, es va lamentar un portaveu de la catedral, André Finot. “Caldrà veure si resisteix la volta, que protegeix el temple”, va afegir. A l’hora del tancament d’aquesta edició, els bombers seguien treballant per evitar que el foc arribés a les tor-res, cosa que podia tenir conseqüencies “imprevisibles”.

Les forces de seguretat van establir un perímetre de seguretat entorn de la catedral i van

desallotjar els ponts que comuniquen l’illa de Cité, on hi ha el temple, amb la resta de la ciutat. Mentrestant, un portaveu dels bombers va respondre a les acusacions de passivitat explicant que s’havien mobilitzat importants mitjans humans i materials: un helicòpter i un avió no tripulat van sobrevolar la zona per facilitar la feina de bombers i policies, que van mantenir allunyats turistes i veïns.

En concret, el secretari d’Estat d’Interior, Laurent Nuñez, va informar que fins a 400 bombers van ser mobilitzats per respondre a “un foc molt violent”. A més, va confirmar que no s’havien registrat ferits.

El primer tinent d’alcalde de París, Emmanuel Grégoire, va explicar en declaracions televisives que la màxima prioritat era “evitar l’enfonsament perquè no hi hagi víctimes entre els veïns i els turistes”, i a continuació, “salvaguardar les obres d’art de l’interior”.

De fet, les autoritats van evacuar part de l’illa de la Cité, i es van habilitar diversos espais per allotjar durant la nit els desplaçats. A l’illa viuen unes mil persones, segons les estimacions oficials i acull fins a cinc hotels ocupats en la seva majoria per turistes.

“UN INCENDI TERRIBLE”

“S’està produint un incendi terrible a la catedral de Notre-Dame a París. El Cos de Bombers de París està intentant controlar les flames”, va informar l’alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo, a través del seu compte de Twitter. “Estem mobilitzats en estreta col·laboració amb la Diòcesi de París. Convido tothom a respectar el perímetre de seguretat”, va afegir.

El president francès, Emmanuel Macron, va expressar la seva tristesa per l’incendi. “Notre-Dame de París sota les flames. Tota una nació emocionada. Pensem en tots els catòlics i en tots els francesos. Com tots els nostres compatriotes, aquesta nit m’entristeix veure cremar aquesta part de nosaltres”, va apuntar a Twitter. El mandatari va suspendre un missatge a la nació programat per a les 8 del vespre i es va desplaçar fins a la catedral per seguir en persona l’evolució de la situació.

Per la seva part, la Fiscalia de París ja va anunciar l’obertura d’una investigació per esclarir les causes de l’incendi de la catedral gòtica.

Un devastador incendi consumeix la catedral de Notre-Dame de París

tracking