França

L'ONU retreu al govern de Macron que tingui “gent morint al carrer”

La relatora per al dret a l’habitatge, Leilani Farha, critica el mal funcionament dels mecanismes per garantir una vivenda als grups més vulnerables

L'ONU retreu al govern de Macron que tingui “gent morint al carrer”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La relatora de Nacions Unides per al dret a l’habitatge, Leilani Farha, va retreure ahir a França que, malgrat ser el “bressol dels Drets Humans” i la sisena economia mundial, tingui “gent morint al carrer” per falta d’habitatges.

“Estic impressionada pel fet que França hagi inclòs en les seves lleis el dret a l’habitatge amb procediments que permeten als grups més vulnerables exigir-lo davant els tribunals. És un exemple per a Europa”, va dir Farha, després d’una visita de deu dies al país. No obstant, “no està funcionant com ho hauria de fer”. Així, encara que els jutges poden ordenar que es lliuri un habitatge a qui el necessita en el termini de sis mesos, en les grans ciutats aquestes ordres no poden executar-se per l’escassetat de cases. A París, només el 50 per cent dels inquilins prioritaris han pogut aconseguir un habitatge.

A Farha també li preocupa l’estat dels albergs per a indigents. La línia de telèfon que funciona 24 hores per atendre’ls està sobresaturada. Moltes vegades la gent que truca no pot aconseguir plaça per falta d’espai i, en el 80 per cent dels casos, no se’ls permet passar-hi més d’una nit, per la qual cosa “han de començar el cicle una altra vegada”.

“Actualment s’estan utilitzant habitacions d’hotel per acollir famílies. Encara que són solucions d’emergència, les famílies es veuen vivint aquí durant mesos i fins i tot anys sense expectativa d’accedir a un habitatge permanent”, va apuntar l’experta de

l’ONU. A més, també va denunciar que “aquestes habitacions d’hotel sovint no disposen de banys privats, cuines, instal·lacions per fer la bugada i zones de joc per a nens, i solen patir problemes d’humitat, floridura i plagues, la qual cosa és incompatible amb els estàndards de Drets Humans”.

Farha va al·ludir així mateix a la situació dels campaments informals de migrants i refugiats. “A Tolosa de Llenguadoc, vaig visitar un edifici d’oficines buit que ara albergava uns 300 migrants, incloent-hi molts nens. L’edifici estava ple sense que hi hagués instal·lacions per cuinar o sanitaris. Hi havia insectes per tot arreu”, va relatar.

Referent a això, la representant de l’ONU va esmentar el pas de Calais, on el 2016 es van desmuntar els assentaments de migrants que esperaven poder creuar el Canal de la Mànega cap al Regne Unit. “La política de dissuasió que ha desenvolupat des de llavors el govern fa que només es garanteixi el mínim en Drets Humans per als qui segueixen aquí”, va criticar. “Aquells que dormen en tendes de campanya són sotmesos sovint a desallotjaments forçosos per part de la policia i les seves propietats són confiscades”, la qual cosa “constitueix una greu violació del dret a l’habitatge conforme al Dret Internacional”, va recordar.

556 sense sostre morts

Per a Farha, “sent França la sisena major economia del món, és inacceptable que la falta d’habitatge hagi aconseguit nivells de crisi i que molta gent estigui morint al carrer”. El 2018, 556 indigents van morir al país, d’acord amb l’ONG Les Morts de la Rue. No obstant això, va valorar el compromís del govern francès per a revertir aquesta situació, posant en relleu que l’any passat va trobar solucions habitacionals permanents per a 70.000 persones. L’Associació d’Habitatge calcula que en aquests moments hi ha unes 200.000 persones sense sostre a tot el país.

tracking