Regne Unit

El Parlament valida la pròrroga del Brexit la vigília de la cimera europea

La Cambra dels Comuns dona llum verd al pla de May de demanar un segon ajornament de la sortida de la UE, fins al 30 de juny

El Parlament valida la pròrroga del Brexit la vigília de la cimera europeaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra dels Comuns de Regne Unit va aprovar ahir per una àmplia majoria el pla de la primera ministra, Theresa May, de demanar una segona pròrroga del Brexit, un dia abans del Consell europeu en el qual els caps d’Estat i de Govern dels Vint-i-set valoraran la petició britànica. May va sol·licitar per carta divendres passat al president del Consell europeu, Donald Tusk, una ampliació del termini per a la sortida de Regne Unit de la UE fins al 30 de juny, si no aconsegueix abans que el Parlament doni el vistiplau a l’acord del Brexit.

Els diputats van aprovar ahir el full de ruta de May en una votació que es va saldar amb 420 vots a favor i 110 en contra. May va traslladar aquest suport parlamentari al continent, on es va reunir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron.

Les mandatàries britànica i alemanya es van trobar durant una hora i mitja a Berlín i, segons el comunicat difós per Downing Street, van coincidir “en la importància de garantir una sortida ordenada”. No obstant això, Merkel es va mostrar partidària de l’alternativa proposada per Tusk, que planteja una pròrroga “flexible” del Brexit fins a final de març de 2020, amb la possibilitat que el divorci es produeixi abans si el Regne Unit arregla els assumptes interns. Merkel va confirmar en declaracions a la premsa recollides per l’agència de notícies DPA que en la cimera d’avui a Brussel·les els líders europeus abordaran aquesta extensió flexible.

Posteriorment, May va embarcar rumb a París per veure’s amb Macron, a qui va demanar igualment que doni suport al seu pla per fixar el 30 de juny com a nova data límit i va posar al corrent de les seves negociacions amb l’oposició per superar la crisi política entorn del Brexit. “També han parlat sobre les pròximes eleccions al Parlament Europeu i la primera ministra li ha dit que el govern està treballant per evitar que el Regne Unit hagi de participar en els comicis”, va indicar l’executiu britànic en una nota.

Mentrestant, les converses entre el govern i el Partit Laborista de Jeremy Corbyn per trobar una solució a l’actual paràlisi parlamentària continuaven, va informar un portaveu de Downing Street. Des de les files opositores són poc optimistes perquè, segons va denunciar Corbyn a última hora del dilluns, “no sembla que el govern vulgui moure’s de les seves línies vermelles originals”. Un portaveu laborista es va queixar que, malgrat que durant tota la jornada d’ahir van mantenir intenses converses, “encara hem de veure un canvi clar en la posició del govern”.

L’objectiu d’aquestes negociacions és aconseguir que West­minster aprovi l’acord del Brexit negociat entre Londres i Brussel·les.

tracking