Espanya

Iglesias censura que hi hagi “presos polítics” i evita parlar de referèndum

Durant un míting a l’Hospitalet de Llobregat, el líder d’Unides Podem va manifestar que no vol viure en un país en aquesta situació

Iglesias censura que hi hagi “presos polítics” i evita parlar de referèndum

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El candidat d'Unides Podem a la presidència del Govern a Espa-nya, Pablo Iglesias, va subratllar ahir que no vol “viure en un país amb presos polítics” i va evitar esmentar la proposta que inclou el seu programa sobre un referèndum pactat entre Catalunya i Espanya. “No volem viure en un país amb presos polítics i no volem que es conegui la democràcia espanyola perquè hi ha presos polítics, ens sembla un escàndol”, va manifestar Iglesias durant un míting a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) en el qual va ser rebut a crits de “Sí que es pot”.

El líder de la formació morada va participar en el seu primer acte preelectoral al costat de l'alcaldessa de Barcelona i coordinadora de Catalunya en Comú, Ada Colau, i el número 1 dels comuns per Barcelona per al 28A, Jaume Asens, en el qual va garantir que “menteixen, insulten i manipulen” els qui asseguren que l’1-O va ser pitjor que el 23F. Iglesias va exposar que “el conflicte a Catalunya no se solucionarà per la força, ni amb jutges, sinó dialogant”, i ha assegurat que “no és el mateix que entri un guàrdia civil armat disparant al Congrés” que l'exercici de “desobediència civil” del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Iglesias va evitar fer referència a la proposta que inclou el seu programa electoral sobre una resolució democràtica de la situació catalana amb un referèndum pactat “en el qual Podem defensarà un nou encaix per a Catalu-nya a Espanya” i que, al costat de 264 mesures més, haurà de ser ratificada aquest cap de setmana.

Iglesias va tornar a carregar també contra les “clavegueres de l'Estat” dies després de revelar-se que un inspector cap de la Policia havia revelat a un polític veneçolà que tant el llavors president d'Espanya, Mariano Rajoy, com el seu ministre Jorge Fernández Díaz coneixien les gestions que portava a terme per obtenir informació de Podem. L'actual ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, “va dir que no hi havia clavegueres, que ho havien netejat tot” però “per què ha dimitit el seu número dos de Comunicació de la Moncloa (en referència a Alberto Pozas) si tot estava net?”, es va preguntar Iglesias. “L’element fonamental de les clavegueres és Eduardo Inda i OKDiario, que van fabricar notícies falses”, va assenyalar després d'assegurar que “encara queden moltes coses per saber, per explicar i per netejar”.

Ada Colau va censurar que cap dels líders del PSOE, PP o Ciutadans hagi demanat responsabilitats perquè, en la seva opinió, "en un país democràtic haurien d'haver exigit dimissions i una comissió de recerca". L'alcaldessa ha sortit en defensa de Podem i va assegurar que els comptes de la formació “són transparents i, potser ens equivoquem alguna vegada, però de corrupció res de res”.

Sobre les eleccions del 28A, Pablo Iglesias va destacar que no són uns comicis “qualssevol” sinó que són de caràcter “constituent” de manera que “molta gent canviarà el seu vot”. Al seu judici, “molta gent que en les últimes eleccions catalanes va votar el PSC” votarà en les generals Unides Podem perquè “saben que diem el mateix a Barcelona que a Madrid, ens caiguin les bufetades que ens caiguin”. Considera que ocorrerà el mateix amb “molts ciutadans de Catalunya”, electors de forces independentistes, que “votaran Jaume Asens, encara que no vulgui la independència, perquè tothom ha comprès que el que fa falta a Madrid és capacitat d'escolta i empatia”.

tracking