espanya

Esquerra guanyaria les eleccions generals a Catalunya, segons el CEO

El partit passaria dels 9 escons actuals a 14-15 , al davant dels 11-13 del PSC, mentre que el PDeCAT cau dels 12 als 7-9 diputats

Esquerra guanyaria les eleccions generals a Catalunya, segons el CEO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC guanyaria les eleccions generals del 28 d’abril a Catalunya, en passar de 9 a 14-15 escons, al davant del PSC, que també creixeria i passaria de 7 a 11-13 diputats al Congrés espanyol, segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat.

En Comú Podem, candidatura guanyadora en les últimes generals a Catalunya, retrocediria dels seus actuals 12 escons a 7-9, mentre que JxCat es quedaria en 5-7 diputats, per sota dels 8 que va obtenir l’antiga Convergència el 2016. En la cinquena posició se situaria Ciutadans, que repetiria els seus 5 diputats o podria créixer fins a 6, mentre que el PP cauria a l’última plaça en passar de 6 a tan sols 2 escons.

Cal destacar que podria entrar per primera vegada al Congrés -amb un possible escó-, Front Republicà, coalició formada per Poble Lliure -organització integrada dins de la CUP-, Som Alternativa -la plataforma impulsada per Albano Dante Fachin-, i Pirates de Catalunya.

Aquest últim Baròmetre d’Opinió Política del CEO, realitzat a partir de 1.500 entrevistes efectuades entre el 4 i el 25 de març, preveu una participació del 70 per cent.

En intenció directa de vot, sense passar pel filtre de les ponderacions, ERC -que presenta com a cap de llista Oriol Junqueras, en presó preventiva i actualment jutjat al Tribunal Suprem, i amb Gabriel Rufián com a número dos-, és primera, amb un 24,1%, seguida del PSC -la candidatura del qual per Barcelona lidera la ministra Meritxell Batet-, amb un 13,5%. En Comú Podem, amb Jaume Asens com a cap de cartell després de la retirada de Xavier Domènech, registra un 7,1% en intenció directa de vot, mentre que la llista de JxCat -encapçalada per Jordi Sànchez, que afronta com Junqueras el judici del procés, i amb Laura Borràs en el segon lloc-, suma un 5,6%. Al darrere se situa Cs -que a Catalunya presenta Inés Arrimadas-, amb un 4,5%, mentre que tant la candidatura del PP de Cayetana Álvarez de Toledo com Front Republicà es queden en un 1,5%.

En un altre ordre de coses, i segons aquest mateix baròmetre del CEO, Esquerra s’imposaria igualment en unes hipotètiques eleccions al Parlament de Catalunya, amb 40-43 diputats. La formació liderada per Junqueras sumaria d’aquesta manera entre vuit i onze escons més que els 32 que ostenta actualment.

Junts per Catalunya, en canvi, perdria entre 10 i 12 escons i passaria dels 34 representants actuals a 22-24. La CUP, per la seva banda, duplicaria la seva representació a la cambra catalana i aconseguira vuit parlamentaris.

D’aquesta manera, les formacions independentistes revalidarien la majoria absoluta -68 diputats-, i sumarien una forquilla que se situaria entre els 70 i els 75 escons. El CEO estima que la participació seria del 70%.

CS baixa, PSC puja

Ciutadans, per la seva banda, seria la segona força de l’hemicicle amb 28-29 escons. La formació taronja es deixaria pel camí entre set i vuit representants. El PSC, en canvi, incrementaria entre quatre i sis el nombre d’escons que té actualment i se situarien com a quarta força.

Després vindrien els Comuns que es mourien entre els seus actuals vuit diputats, o bé, en sumarien un més. Finalment, el PPC seria l’últim partit amb representació al Parlament amb una forquilla d’entre tres i quatre escons.

tracking