Regne Unit

Brussel·les refreda el pla de May de prorrogar novament el Brexit

Juncker avisa que estendre la sortida de la UE fins al 22 de maig només serà possible si el Parlament britànic aprova l’acord abans del 12 d’abril

Brussel·les refreda el pla de May de prorrogar novament el Brexit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va advertir ahir que estendre el Brexit fins al 22 de maig, el dia abans de les eleccions europees, no és possible si el Parlament britànic no aprova abans del 12 d’abril l’acord de sortida que ja ha rebutjat tres vegades.

En una compareixença davant el ple de l’Eurocambra a Brussel·les, Juncker va declarar que el 12 d’abril és “la data límit definitiva” per a la ratificació de l’acord de sortida tancat el novembre a la Cambra dels Comuns britànica, data que coincideix amb el final del termini del qual disposa el Regne Unit per informar si participarà en les eleccions europees. “Si no s’ha fet aleshores, no serà possible cap altra extensió. Després del 12 d’abril ens arrisquem a posar en perill les eleccions al Parlament Europeu, i per tant amenacem el funcionament de la Unió Europea”, va sentenciar Juncker.

Aquestes declaracions refermen la decisió que van prendre els caps d’Estat i de Govern de la UE a final de març, quan van acordar concedir al Regne Unit una extensió fins al 22 de maig en el cas que els diputats britànics donessin el seu suport a l’acord abans del 29 de març, una pròrroga tècnica gràcies a la qual el país hauria tingut temps per aprovar la legislació necessària per sortir de la UE. No obstant això, una vegada passat aquest termini, la nova data límit és el 12 d’abril, quan el Regne Unit marxarà de la Unió Europea sense un acord tret que el govern britànic manifesti la seva intenció de quedar-se més temps amb un pla a llarg termini, com la convocatòria de comicis generals o d’un segon referèndum. En aquest cas, celebrarien les eleccions europees.

Juncker va obrir la porta al fet que els Vint-i-set es replantegin aquesta extensió tècnica fins al 22 de maig si el govern britànic aconsegueix en els pròxims dies, abans del 12 d’abril, una “majoria viable”, que previsiblement implicaria un acord amb l’oposició. “Si el Regne Unit està en una posició d’aprovar l’acord de sortida amb una majoria viable per al 12 d’abril, la UE en aquest cas hauria d’acceptar una extensió fins al 22 de maig”, va dir Juncker. Amb tot, la decisió última de concedir una extensió correspon als Vint-i-set, que es reuniran en una cimera extraordinària el 10 d’abril per abordar aquest assumpte.

Acord amb l’oposició

La primera ministra britànica, Theresa May, havia anunciat dilluns passat que sol·licitaria una nova pròrroga tan curta “com sigui possible” per mirar d’acordar amb l’oposició una via de sortida de la Unió Europea que compti amb un suport majoritari. Les paraules de Juncker apunten al fet que aquest acord transpartidista ha d’arribar en els pròxims dies i, segons van dir divendres passat fonts europees, “amb força antelació” respecte a la cimera del 10 d’abril perquè els líders dels Vint-i-set sàpiguen quina proposta britànica han de considerar en prendre la seva decisió sobre l’extensió.

Juncker va insistir que la UE està preparada per afegir “cert grau de flexibilitat” a les seves intencions per a la futura relació amb el Regne Unit, l’anomenada declaració política, després que en els últims dies hagi guanyat força entre els diputats britànics la possibilitat de negociar l’entrada a una unió duanera. No obstant això, va afirmar que una sortida sense acord “és un escenari probable” i que la UE està preparada per fer-hi front.

tracking