Estats Units

Donald Trump talla les ajudes a Guatemala, Hondures i El Salvador

El president dels EUA compleix la seva amenaça i suspèn tot tipus d’assistència als països del Triangle Nord de Centreamèrica

Donald Trump talla les ajudes a Guatemala, Hondures i El SalvadorEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units d’Amèrica, Donald Trump, va complir ahir amb l’amenaça que havia proferit durant mesos i va ordenar suspendre tot tipus d’assistència als països del Triangle Nord de Centreamèrica: El Salvador, Guatemala i Hondures. La decisió es va prendre divendres a la nit després que Trump critiqués els tres països per “no fer res” pels estatunidencs i permetre la formació de caravanes de migrants que tenen com a objectiu arribar als EUA. Un portaveu estatunidenc que va optar per preservar l’anonimat va explicar a Efe que, per ordre de Trump, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va informar de la seva decisió al Congrés, que té l’última paraula en el pressupost.

“Per instruccions del secretari [Pompeo], estem complint amb les ordres del president i acabant els programes d’assistència exterior per als països del Triangle Nord de l’any fiscal 2017 i 2018. Entaularem converses amb el Congrés com a part d’aquest procés”, va explicar la font. El portaveu no va precisar quina quantitat dels fons es veuran afectats per la decisió de Trump i es va limitar a dir que impactarà en els diners que el Congrés va aprovar per a Guatemala, Hondures i El Salvador durant l’any fiscal 2017 i el mateix període de 2018. Part d’aquests diners encara no han estat gastast per complet en els projectes als quals van ser destinats, des de plans de cooperació policial en la lluita contra les bandes fins a projectes per a millorar l’atenció sanitària i iniciatives per a enfortir la democràcia. En concret, segons les últimes dades del Departament d’Estat, el 2018 els Estats Units d’Amèrica va aprovar 120 milions de dòlars per a Guatemala, 80 milions per a Hondures i 58 milions per a El Salvador. Mentrestant, el 2017 els EUA van destinar 140 milions a Guatemala, 95 milions a Hondures i 73 milions a El Salvador. La capacitat del president per a decidir sobre l’ajuda exterior és limitada perquè el Congrés és qui té la competència sobre el pressupost. De fet, el mandatari només podrà transferir a altres carteres un 10 per cent dels diners que ja han estat aprovats per a aquests tres països i en cap cas podrà aturar el desemborsament d’ajuda que ja ha estat destinada a projectes. Trump havia amenaçat en nombroses ocasions de tallar l’ajuda a Centreamèrica, però fins ara no havia fet cap pas formal per a complir la seva promesa. Divendres passat, en declaracions a la premsa, Trump va amenaçar públicament de tancar la frontera amb Mèxic per tal d’aturar les noves caravanes de migrants que es dirigeixen als Estats Units d’Amèrica i va arremetre contra els Governs del Triangle Nord per permetre la formació d’aquests grups.

“La caravana s’ha format. He acabat amb els pagaments a Guatemala, Hondures i El Salvador. Ja no hi ha diners. Els estàvem donant 500 milions de dòlars, els estàvem donant una ajuda tremenda. Hem aturat els pagaments a Hondures, Guatemala i El Salvador”, va posar en relleu, i va afegir que “ja no els estem pagant perquè no han fet res per nosaltres”.

Crítiques dels demòcrates

La decisió de Trump va rebre dures crítiques de legisladors demòcrates del Congrés, que durant anys han defensat la necessitat de destinar ajuts a aquests països centreamericans per acabar amb la violència i falta d’oportunitats que han provocat una creixent migració cap als Estats Units d’Amèrica.

tracking