Espanya

La guàrdia civil relata “tensió” als 'escraches' però sense risc d'assalt

Els agents testifiquen sobre l’assetjament que van patir els dies previs i posteriors a l’1-O, entre altres llocs a la Seu

La guàrdia civil relata “tensió” als 'escraches' però sense risc d'assaltEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos guàrdies civils van declarar ahir davant el tribunal que jutja el procés català que van patir “fustigació”, “temor” i “tensió” en una multitud d’escraches a les casernes i hotels on s’allotjaven els agents abans i després del 1-O, si bé van precisar que no va haver-hi risc d’assalt, ni detinguts ni agressions.

La sala va escoltar deu testimoniatges de guàrdies civils que van patir alguns dels 117 escraches que el cos ha comptat contra els seus agents destinats arreu de Catalunya durant dos mesos, des de primers de setembre fins a la primera setmana de novembre del 2017. Totes les accions van estar marcades pel clima de “fustigació” i “tensió” que generaven aquells grups, que en alguns casos, van dir, van ser de 2.000 persones situades en primera línia de les casernes. Les cassolades, enganxades de cartells, pintades i insults van marcar aquests episodis que van demostrar, segons els agents, que “s’havia perdut la vergonya” a la seva autoritat.

Alguns guàrdies van deixat clar que es tractava d’accions “organitzades, estructurades i orquestrades”, ja que alguns d’aquests cartells els havien distribuït els partits i associacions. En canvi, altres guàrdies els van donar un caràcter més espontani, fruit de crides ciutadanes a les xarxes socials, fins al punt que més que protestes eren “performances”.

Aquests episodis es van donar també davant de dos hotels de la Seu d’Urgell que allotjaven guàrdies civils, i que van provocar que els propietaris no renovessin les reserves. Els protagonistes aquí van ser bombers uniformats que es van unir a les protestes pujats a un camió amb la sirena. “Van posar la sirena, donant suport a l’escrache i donant-se un bany de masses amb la gent que estava allà”, va dir un dels agents.

A més, un altre guàrdia que vigilava la comandància de Girona va relatar un altre episodi amb els bombers el 2 d’octubre, quan un comboi d’uns 15 vehicles de bombers, entre camions, furgonetes i altres, va passar per davant de l’edifici amb les llums posades i fent sonar les seves sirenes i clàxons. En aquest moment, va narrar, els ocupants van proferir crits de “feixistes, fills de puta i covards”.

Però l’episodi més preocupant va passar a la caserna d’Igualada el 28 de setembre quan una persona que duia passamuntanyes va llançar un artefacte incendiari, que era “una bola de roba i draps que estava coberta d’una cosa impregnable”, com gasolina.

Ahir també van declarar tres mossos que van resultar ferits el 20-S en un escorcoll a Sabadell, on van rebre puntades, cops de puny i cops amb cascos. I una mossa que va negar enviar un whatsapp animant la gent a participar als escraches, malgrat reconèixer com a seu el número des del qual es va emetre el missatge.

tracking