Estats Units

Trump planteja declarar l'estat d'emergència per construir el mur

El mandatari afirma que ja ho té “pràcticament decidit” si no hi ha acord al Congrés per finançar la polèmica obra a la frontera sud

Trump planteja declarar l'estat d'emergència per construir el mur

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar ahir que té “pràcticament” decidit declarar l’estat d’“emergència nacional” a la frontera sud, si demòcrates i republicans no són capaços d’arribar a un acord sobre el sostre de despesa que inclogui els diners necessaris per construir el polèmic mur per separar el país de Mèxic.

“Tinc tot el dret a declarar l’emergència nacional”, va afirmar Trump en declaracions a la premsa des de la Casa Blanca abans de partir rumb a la ciutat de McAllen, a la línia limítrofa. “Encara no ho he fet, però pot ser que ho faci. Si les negociacions no funcionen, probablement ho faré. És gairebé segur que ho faré”, va indicar.

L’administració pública funciona a mig gas des del 22 de desembre passat perquè el Congrés, tant per part dels demòcrates com també d’alguns republicans, s’ha negat a finançar el controvertit mur fronterer, fent naufragar així l’acord sobre el nou sostre de despesa.

Trump va amenaçar la setmana passada els líders de tots dos partits al Congrés de mantenir tancat el govern “mesos o anys” fins que els crítics cedeixin, encara que va plantejar com a alternativa que podria utilitzar els seus poders executius per tal de declarar l’“emergència nacional” a la frontera, la qual cosa li permetria aconseguir els diners burlant els legisladors.

Interrogat ahir sobre per què no ho ha fet ja, Trump va contestar que vol donar una oportunitat al Congrés. Dimecres passat va expressar la seva confiança de segellar un acord amb la cambra parlamentària, si bé poc després abandonava la reunió amb els líders demòcrates i republicans per la seva negativa a finançar el mur.

Conscient que aquesta paràlisi política podria prolongar-se, Trump va anunciar poques hores després que no acudirà al Fòrum econòmic de Davos, que se celebra d’aquí a dues setmanes, culpant d’això la “intransigència dels demòcrates”. En aquest sentit, va afirmar que “a causa de la intransigència dels demòcrates sobre seguretat fronterera i a la gran importància de la seguretat per a la nostra nació, cancel·lo respectuosament el meu molt important viatge a Davos, Suïssa, per al Fòrum econòmic”, va escriure a Twitter.

Des del 1979 hi ha hagut 31 declaracions d’emergència nacionals. Trump hi ha recorregut en tres ocasions: per imposar sancions a abusadors de drets humans, per castigar agents estrangers que interfereixin en les eleccions i per castigar membres del govern nicaragüenc, enmig de les protestes al país.

tracking