Espanya

Les exigències de Vox fan perillar la formació de govern a Andalusia

El partit ultradretà presenta al PP un document amb 19 punts, entre els quals l’expulsió de 52.000 immigrants il·legals o la derogació de la Llei contra la violència de gènere

Les exigències de Vox fan perillar la formació de govern a Andalusia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vox va presentar ahir un document al PP amb 19 propostes per donar suport a la investidura del candidat popular a la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, que inclou la petició de derogar la Llei contra la violència de gènere andalusa i expulsar 52.000 immigrants irregulars. El PP considera “inacceptable” el document fet públic per la partit d’extrema dreta, mentre es reunien els secretaris generals de tots dos partits a Madrid.

Les dinou mesures presentades són, segons Vox, un document “negociable” i “amb ànim d’arribar a un acord” per iniciar les negociacions sobre la investidura del popular Juanma Moreno com a president de la Junta d’Andalusia, motiu de la reunió d’ahir entre els secretaris generals de tots dos partits, Teodoro García Egea (PP) i Javier Ortega Smith (Vox). Amb tot, fonts del PP van afirmar que les exigències del partit de Santiago Abascal compliquen seriosament el fet que es pugui assolir un acord.

Mentre demana la derogació d’aquestes lleis i la de memòria històrica andalusa, Vox proposa una llei per protegir la cultura popular i les tradicions del món rural, que inclogui el flamenc i altres expressions folklòriques, i una altra de protecció de la tauromàquia i de l’activitat cinegètica. Vox planteja també la sortida dels 52.000 “immigrants il·legals” que, segons aquesta formació, estan en condicions de ser expulsats, perquè la Junta d’Andalusia ja disposa de la documentació necessària per a això. A més, vol que el Dia d’Andalusia passi a celebrar-se el 2 de gener, dia en què es commemora la presa de Granada i la culminació de la Reconquesta, en lloc del 28 de febrer, festivitat actual. Una altra reclamació és que s’aprovi una declaració institucional de la presidència de la Junta “a favor de l’obertura d’un procés nacional de devolució a l’Estat” de competències, d’educació, sanitat, justícia i ordre públic, així com la proposta de reforma per tal de suprimir el terme “realitat nacional” de l’Estatut.

El PP considera “inacceptable” el document i, segons fonts del partit, hi ha diversos punts que són “un autèntic despropòsit” als quals la formació de Pablo Casado i Juanma Moreno “no pot donar suport de cap manera”. Els populars entenen que Vox demostra que no vol acord i adverteixen que, si no canvia de postura, estarà malgastant una “oportunitat històrica” per al canvi a Andalusia.

Ciutadans, que es deslliga de les negociacions amb Vox, va voler ser “prudent” fins que es pugui tancar l’acord de govern amb el PP, encara que entén que “no sembla seriós” parlar de canvis de dies festius quan es negocia “la regeneració democràtica, baixada d’impostos, autònoms, educació i igualtat”. Respecte a la immigració, la formació taronja va recordar que ha de ser competència estatal.

Estructura de l’executiu

En paral·lel a la taula amb Vox, el PP i Cs estan tancant els serrells de l’estructura del seu hipotètic govern i preveuen signar-lo avui, amb la idea de traslladar demà a la presidenta del Parlament, Marta Bosquet, el pacte per a la investidura de Juanma Moreno. El govern de PP i Cs estaria presidit per Moreno, amb una sola vicepresidència –previsiblement, per a Juan Marín– i amb onze conselleries, tret que els treballs tècnics d’última hora comportin ampliar el número a dotze o reduir-lo a deu.

tracking