Espanya

El TS jutjarà el procés però envia la causa a Catalunya per a sis acusats

El Suprem confirma la seva competència per processar els polítics independentistes, però delega al TSJC els que només estan imputats per desobediència

El TS jutjarà el procés però envia la causa a Catalunya per a sis acusats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va confirmar ahir la seva competència per jutjar el cas del procés independentista català, si bé ha decidit enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la causa contra cinc exmembres de la mesa del Parlament i l’exdirigent de la CUP Mireia Boya, acusats únicament per desobediència. Fonts jurídiques van informar que la sala ha estimat la declinatòria de jurisdicció plantejada per aquests sis acusats en un aute en el qual també confirma per unanimitat la seva competència per jutjar els delictes de rebel·lió i malversació.

D’aquesta manera, 12 dels 18 líders independentistes, amb l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras al capdavant, s’asseuran a la banqueta de l’alt tribunal. Queden fora per tant els exmembres de la mesa del Parlament Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Isabel Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet i l’ex-portaveu parlamentària de la CUP Mireia Boya, que només estaven acusats per desobediència i que seran jutjats pel TSJC.

“La previsible durada de la causa especial que ens ocupa, la continuada presència dels processats durant les prolongades sessions del judici oral i, en fi, l’obligat desplaçament dels qui només respondran al delicte de desobediència, suggereixen a la sala desglossar aquesta seqüència fàctica per al seu enjudiciament a Barcelona”, sosté el tribunal.

A més de Junqueras, el Suprem jutjarà vuit exconsellers (Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila), l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Després d’aquest aute, que no és recurrible, la sala dona un termini de deu dies a les defenses perquè presentin els seus escrits. Després ha de decidir si admet les proves sol·licitades per les parts, moment en el qual s’asse­nyalarà definitivament la data de judici.

conclusions de la fiscalia

Entre els arguments per enviar la causa dels sis acusats per desobediència, la sala recorda que en aquest moment del procediment compta amb un element que no tenia el jutge instructor, Pablo Llarena, i la sala de recursos: l’escrit de conclusions provisionals de la fiscalia.

És precisament el “relat històric” que realitzen les acusacions el que ha permès valorar al tribunal “de forma enriquida” els fets i prendre la decisió. Ara bé, la sala matisa que amb el seu aute no vol qüestionar la decisió de Llarena, que sí que va processar en una mateixa causa els sis acusats que ara es queden fora d’aquest procediment.

tracking