frança

La policia busca a contrarellotge l'autor del tiroteig a Estrasburg

Chérif Chekatt, de 29 anys, té un ampli historial de delinqüència comuna i es va radicalitzar a la presó

La policia busca a contrarellotge l'autor del tiroteig a Estrasburgefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França seguia buscant ahir frenèticament Chérif Chekatt, un gihadista de 29 anys, com a presumpte autor del tiroteig de dimarts a la nit contra el mercat nadalenc d’Estrasburg. L’home, malgrat haver resultat ferit en un braç, podria haver fugit fins i tot del país. En el seu mortífer recorregut pels carrers del centre de la capital alsaciana, Chekatt va causar la mort a dues persones, va provocar la mort cerebral a una altra i en va ferir dotze més, de les quals sis es troben en estat molt greu.

“El terrorisme ha colpejat de nou el nostre territori, recordant-nos de manera dramàtica que l’amenaça segueix sent ben real”, va dir el fiscal antiterrorista Rémi Heitz en una roda de premsa a Estrasburg, confirmant així la pista gihadista. Les autoritats creuen que tant per la manera com va actuar –inclòs el fet que cridés Allahu akbar (“Al·là és el més gran”) i proclames islamistes durant la seva acció– com pel perfil del sospitós es tracta d’una acció de terrorisme islamista d’un jove procedent de la delinqüència comuna que es va radicalitzar a la presó. La policia va detenir ahir quatre persones de l’entorn del sospitós i va realitzar diversos escorcolls als llocs que freqüentava.

Amb una arma automàtica i un ganivet, Chérif Chekatt, nascut a Estrasburg, va atacar diversos vianants i posteriorment es va veure implicat en un tiroteig amb quatre militars d’una patrulla antiterrorista, que van respondre i el van ferir en un braç. Però el presumpte terrorista va aconseguir escapar i va agafar un taxi, al conductor del qual va demanar que el portés al barri de Neudorf, on resideix, sense especificar cap adreça.

En el camí, va assenyalar el fiscal, el sospitós, que anava dirigint el taxista, li va confessar haver disparat i haver matat “deu persones”, al mateix temps que va justificar el seu acte. També va revelar al taxista que la policia havia registrat aquell mateix matí el seu domicili i que hi havia trobat una granada, la qual cosa va permetre als investigadors identificar-lo ràpidament. Després de baixar del vehicle es va creuar amb un grup d’agents de policia, amb els quals va mantenir un tiroteig, però va poder escapar.

27 condemnes

Chekatt ha estat condemnat 27 vegades per delictes de delinqüència comuna i ha passat dues vegades per presons franceses, a més d’altres a Suïssa i Alemanya. L’agost passat va participar en un robatori a Eckbolsheim, prop d’Estrasburg, però la víctima es va resistir i va ser greument ferida, fet que va motivar l’obertura d’una recerca per intent d’homicidi. En aquest context, la gendarmeria va llançar dimarts al matí una operació en la qual van ser detinguts diversos còmplices, però de la qual va poder escapar en no trobar-se al domicili.

tracking