frança
El 'no' s'imposa en el referèndum d'independència de Nova Caledònia
El 56,4% de l’electorat escull que l’antiga colònia situada a Oceania continuï sent territori francès
El 56,4 % d’electors de Nova Caledònia van rebutjar ahir la independència d’aquest enclavament francès ubicat al continent d’Oceania, en un referèndum marcat per l’alta participació (80%), l’absència d’incidents importants i l’avanç de les tesis separatistes, molt superiors al que auguraven els sondejos que s’havien anat publicant al llarg de la setmana.
La consulta, que havia estat acordada fa 30 anys, quan el territori estava amenaçat per una guerra civil entre els autòctons canacs i els colons, va marcar una etapa important d’un dels territoris d’ultramar més pròspers de França, gràcies en bona mesura a les seves importants reserves de níquel. Per als independentistes, la derrota no significa el final del seu projecte ja que els acords de Noumea, signats el 1998, preveuen la celebració d’altres dos referèndums els pròxims quatre anys.
El president francès, Emmanuel Macron, que s’havia mantingut al marge de la campanya, va mostrar el seu “orgull” per l’escrutini i va interpretar els resultats com “una mostra de confiança a França, en el seu futur i en els seus valors”. El cap d’estat gal va considerar que “el diàleg és l’únic camí possible” entre les dues grans sensibilitats i va recordar que per fer-lo possible, el primer ministre, Édouard Philippe, visitarà avui Noumea, la capital de l’arxipèlag, per reunir-se amb els diferents líders polítics.
Macron va assegurar que en aquest referèndum els únics derrotats van ser “la divisió i la por”, enfront de “la pau i l’esperit de diàleg i responsabilitat de tots”, que es va traduir, al seu judici, en una “participació excepcional”. El president francès va dir que entenia la “decepció” dels independentistes i es va comprometre a treballar per garantir “la dignitat de totes les capes de la societat”.
El resultat del vot pot llegir-se en clau d’origen i de condicions socioeconòmiques. El no es va imposar amb més claredat al sud del país, considerada la part més pròspera i on viuen més colons, mentre que el suport a la independència va ser majoritari al nord.