Regne unit

Manifestació a Londres a favor d'un segon referèndum sobre el Brexit

Més de 600.000 persones, segons els organitzadors, van recórrer ahir el centre de la capital britànica i van arribar fins al Parlament

Manifestació a Londres a favor d'un segon referèndum sobre el Brexitefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una multitudinària manifestació va recórrer ahir el centre de Londres fins a acabar enfront del Parlament britànic per reclamar al govern que convoqui un segon referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Els organitzadors de la protesta, el moviment People’s Vote, van xifrar la participació en unes 670.000 persones, la qual cosa la convertiria en la mobilització més gran d’oposició al Brexit fins ara, mentre que la policia metropolitana de Londres va refusar oferir una estimació del nombre d’assistents.

L'alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, es va sumar a una protesta que va estar encapçalada per centenars de joves, alguns dels quals encara no tenien edat per votar en el referèndum de juny del 2016, en el qual el 51,9% dels participants van triar trencar els llaços amb la UE. “Em manifesto pel meu futur” i “Detingueu el Brexit dels tories”, eren alguns dels lemes que podien llegir-se en les pancartes dels manifestants, que també portaven cartells que criticaven les “mentides” de l’exministre Boris Johnson, la figura principal de la campanya favorable a la sortida de la UE el 2016.

L’estudiant Emily Longman, una de les manifestants, de 20 anys, va explicar a la cadena BBC que no va poder votar en el primer plebiscit perquè li faltaven quatre mesos per complir 18 anys. Longman va indicar que està aprenent espanyol i vol anar a estudiar a l’estranger l’any vinent, però va lamentar que “ningú sap el que passarà amb els fons per al programa Erasmus”, una vegada el Regne Unit surti del bloc comunitari. Aleta Doyle, de 46 anys, va acudir a la marxa des de Peterborough, a unes dues hores amb cotxe de Londres, per defensar “el futur” dels seus fills i la “unitat europea”.

La conservadora Anna Soubry, una de les parlamentàries del partit de la primera ministra, Theresa May, que s’oposen al Brexit, es va dirigir a la multitud en acabar la marxa enfront del Parlament i va assegurar que la protesta demostra que “la majoria vol una nou consulta”. La ministra principal d’Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, va assegurar en un missatge de vídeo que defensarà la convocatòria d’un segon referèndum que inclogui l’opció de romandre a la Unió Europea.

En aquest mateix sentit, l’alcalde de Londres va dir que una nova consulta no ha de limitar-se a recolzar o rebutjar l’acord al qual el Govern pugui arribar amb Brussel·les sobre les condicions de sortida, sinó que ha de permetre pronunciar-se en contra de trencar amb la UE. “Algunes de les promeses que es van fer fa dos anys no s’han materialitzat. Ningú estava parlant llavors sobre la possibilitat d’un mal acord, o que no hi hagués un acord en absolut”, va dir Khan.

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va visitar per la seva banda una exposició d’art a la seva circumscripció electoral de Maidenhead , on va rebutjar fer declaracions a periodistes locals. May confia a aconseguir les pròximes setmanes un acord amb Brussel·les sobre les condicions de sortida de la UE, un text que haurà de sotmetre a votació al Parlament britànic.

Ahir a la tarda, l’antic líder del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), Nigel Farage, va oferir un discurs en favor del Brexit en un auditori a Harrogate al qual van assistir unes 1.200 persones.

tracking