catalunya

JxCat i ERC garanteixen la unitat del govern fins a les sentències del procés

Torra i Aragonès es reuneixen per aplacar la crisi política i asseguren la continuïtat de l’executiu almenys fins que surtin les resolucions

JxCat i ERC garanteixen la unitat del govern fins a les sentències del procésEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president català, Quim Torra, en una compareixença amb el vicepresident, Pere Aragonès, va garantir ahir l’estabilitat del govern de JxCat i ERC “com a mínim fins al dia de les sentències” del procés al Tribunal Suprem, que seran, va assegurar, un “punt d’inflexió” en la legislatura.

Després del xoc de dijous entre JxCat i ERC pel vot delegat dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem, que va provocar el bloqueig del Parlament i l’ajornament del ple on s’havien de votar les propostes de resolució del debat de política general, Torra i Aragonès es van reunir ahir al Palau de la Generalitat per aplacar la crisi i oferir una imatge d’unitat restablida. Tots dos van comparèixer davant la premsa per llegir un document conjunt amb el qual es van comprometre a “reforçar l’acord estratègic de legislatura” més enllà de les seves “discrepàncies legítimes”, després de constatar que els seus “mecanismes de coordinació són millorables”.

Torra va subratllar que l’estabilitat del govern surt reforçada i que estarà garantida, però va situar un possible límit al seu executiu en la publicació de les sentències dels processos contra els líders sobiranistes empresonats, unes resolucions que poden ser “punt d’inflexió” en el mandat. “Aquest govern governa des del primer dia, és un govern fort, està unit, i avui reforcem aquest compromís d’unitat i garantim aquesta unitat fins a, com a mínim, el dia de les sentències”, va afirmar Torra. Aragonès va subscriure que l’estabilitat del govern està “garantida” i va coincidir que les sentències tindran “un impacte”. Així, “al seu moment haurem de prendre les decisions que siguin necessàries conjuntament amb el Parlament”, va afegir.

Quant al conflicte de dijous a la cambra catalana, Torra i Aragonès no van concretar com seran aquests nous mecanismes per a una millor coordinació i es van remetre als acords entre JxCat i ERC. Aragonès va afirmar que aquests acords “continuen” i, al seu entendre, han de servir perquè el ple es reprengui “al més aviat possible”.

Torra, per la seva banda, va valorar que, malgrat les dificultats entre JxCat i ERC de dijous, el més rellevant és que finalment trobessin, segons va dir, “aquest acord” que entén que “defensa la sobirania” del Parlament i “no accepta la suspensió dels diputats” afectats per la instrucció del jutge Pablo Llarena.

“Situació d’exCepcionalitat”

El president català va atribuir el conflicte de dijous entre les forces sobiranistes al Parlament a la “situació d’excepcionalitat” i al moment “complex i greu” que viu Catalunya, al seu parer, per la qual cosa creu que és “la persecució política més forta des del franquisme”. D’aquesta manera, va afirmar que “cada pas que dóna el govern és observat amb lupa” per un Estat que, “malgrat el canvi de govern, no aixeca el peu del pedal de la repressió”.

Torra també va insistir en el seu ultimàtum a Pedro Sánchez i va subratllar que ha posat “data de caducitat” a l’estabilitat del govern si no ofereix al novembre una “proposta” per a Catalunya. En tot cas, Torra va puntualitzar que “una cosa és l’estabilitat parlamentària –del govern central– i una altra és la porta oberta al diàleg”, al que va asseverar que mai renunciaran. Malgrat l’ultimàtum, el cap de l’executiu espanyol manté els seus plans per presentar el projecte de llei de pressupostos del 2019.

tracking