Catalunya

Els CDR tallen carrers, carreteres i vies de l'AVE per reivindicar l'1-O

Torra assegura que els Comitès de Defensa de la República “fan bé pressionant” i els encoratja a continuar fent-ho

Els CDR tallen carrers, carreteres i vies de l'AVE per reivindicar l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) van protagonitzar ahir des de primera hora talls de trànsit al centre de Barcelona i en algunes autopistes, com l’AP-7, així com a les vies de l’AVE a Girona, per commemorar l’1-O, abans de manifestar-se al migdia pels carrers de la capital catalana.

En l’àmbit polític, l’actuació d’aquests grups independentistes va rebre el suport del president de la Generalitat, Quim Torra, que va assegurar a Sant Julià de Ramis (Girona), abans de presidir una reunió extraordinària del govern, que els CDR “fan bé pressionant” i els va instar a seguir fent-ho. En canvi, l’expresident Carles Puigdemont es va desmarcar de l’“acció directa” dels CDR i va considerar “imprescindible” mantenir “la unitat i el civisme”.

Les paraules de Torra van ser criticades per la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que va qualificar d’“intolerable” que “animi” els CDR, mentre el portaveu del grup parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, va reclamar a Torra que “exigeixi als CDR que parin aquestes accions violentes”.

Les mobilitzacions van començar a les 7 del matí amb la irrupció de fins a 400 activistes a l’estació de l’AVE, a Girona, on van ocupar les vies i van interrompre durant més de dues hores el servei d’alta velocitat Figueres-Girona-Barcelona. Amb crits d’“1-O, ni oblit ni perdó”, els CDR van impedir que un dels trens de l’AVE que arribava a l’estació pogués aturar-se perquè els passatgers baixessin del comboi i els que esperaven poguessin pujar-hi.

També membres d’aquests comitès van retirar al matí la bandera espanyola que onejava a la façana de la delegació del govern de la Generalitat a Girona, i van penjar una estelada al seu lloc.

Des de primera hora, aquests grups també van provocar talls en múltiples punts de la xarxa viària com l’AP-7, a l’altura de l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona), que va durar unes quatre hores; l’A-2, entre Sant Andreu de la Barca i Sant Vicenç dels Horts (Barcelona); i a l’autovia Ll-11, a Lleida; ocasionant a més retencions destacables en els accessos a Barcelona. Els activistes van posar fi a la protesta de l’Hospitalet aixecant els peatges perquè passessin els vehicles, cosa que també es va repetir al peatge de Martorell.

En paral·lel a aquestes protestes, el centre de Barcelona es va despertar amb carrers tallats pels independentistes. Desenes de membres d’aquests grups van bloquejar, a més, l’entrada a les torres de CaixaBank, i es van concentrar enfront de la seu de la patronal Foment del Treball i de l’edifici del Banc d’Espanya. Al migdia, centenars d’activistes van manifestar-se pel centre de Barcelona, mentre que a la tarda una gran marxa va recórrer els carrers de la ciutat entre la plaça de Catalunya i el Parlament.

tracking