Espanya

Enfrontaments entre mossos i independentistes a Barcelona

Els agents van carregar contra membres dels Comitès de Defensa de la República que volien bloquejar una manifestació policial

Enfrontaments entre mossos i independentistes a Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els mossos d’esquadra van car­regar ahir a la tarda contra membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) concentrats per bloquejar una manifestació convocada pel sindicat policial Jusapol (justícia salarial policial) en suport als agents que van intervenir l’1-O. La policia catalana va evitar el xoc entre tots dos grups, enmig d’un intens bombardeig de pintura i altres objectes per part dels CDR. Els disturbis es van saldar amb sis independentistes detinguts i un d’identificat per atemptar contra els agents, a més de diversos contusionats per agressions i cops de porra.

Unes 3.000 persones es van manifestar a Barcelona convocades pel sindicat policial Jusapol, segons xifres de la guàrdia urbana de Barcelona. La policia local eleva així la xifra inicial, que havia calculat en 1.800 persones mentre encara durava la marxa, abans de desembocar a la plaça Catalunya, on van celebrar l’acte final fins a aproximadament les 14 hores. Segons els seus càlculs, hi va haver 6.000 concentrats en la mobilització simultània convocada per l’esquerra independentista en contra de la marxa de Jusapol. Aquests van celebrar un acte al final de la caminada en reconeixement als agents que van participar en l’operació Copèrnic, el dispositiu policial de l’1-O, i també van reivindicar l’equiparació salarial dels cossos policials.

El sistema d’emergències mèdiques (SEM) va informar que van assistir 24 persones ferides després dels enfrontaments entre independentistes i mossos. Tots els ferits van ser de caràcter lleu i hi va haver 19 persones que van ser donades d’alta al moment, mentre que cinc persones van ser traslladades a centres sanitaris. Arran d’aquests fets, el diputat de la CUP Carles Riera va demanar la “dimissió immediata” del conseller d’Interior, Miquel Buch. I va qualificar de “no violenta i creativa” la mobilització de l’esquerra independentista que ahir dissabte es va concentrar a la plaça Sant Jaume de Barcelona i on van llançar pols de pintura contra els agents dels mossos.

Per la seva banda, el sindicat unificat de policia, la Confederació Espanyola de Policia, la Unió Federal de la Policia i el Sindicat Professional de la Policia, agrupats sota Unitat d’Acció, han qualificat d’“inoportuna, ambigua i populista” la manifestació convocada per Jusapol, en entendre que la policia “ha d’estar fora del debat polític”. A través d’un comunicat, l’organització va argumentar que aquest tipus de “posades en escena”, de les quals es va voler distanciar, “perjudiquen l’assoliment de la normalització” que, segons ells, tots els membres de la policia i guàrdia civil destinats a Catalunya “els 365 dies de l’any”, persegueixen, “igual que la resta de la ciutadania”. No obstant això, els principals sindicats de policia nacional del país també van condemnar “les provocacions i amenaces” rebudes per part de grups independentistes “organitzats amb la finalitat de boicotejar el desenvolupament” de la manifestació d’ahir. Alhora, van mostrar la seva “més enèrgica repulsa i menyspreu” a aquests grups d’independentistes causants de les agressions, que “una vegada més, donen mostres de la seva intolerància, subordinant la pau de la ciutadania catalana al seu fanatisme, assetjant i agredint a qui intenta exercir els seus drets en llibertat”.

tracking