itàlia
El govern culpa la concessionària per la caiguda del pont de Gènova
L’executiu de Giuseppe Conte anuncia que retirarà la concessió a Autostrade i exigeix la dimissió als directius de la companyia
El Govern italià va assenyalar ahir la concessionària Autostrade com la responsable de l’esfondrament del viaducte de Gènova, que ja ha provocat la mort d’almenys 39 persones. El primer ministre del país, Giuseppe Conte, va anunciar ahir que l’executiu iniciarà el procediment administratiu per retirar la concessió a Autostrade, que gestiona l’autopista A-10 i el pont Morandi, que va caure dimarts.
L’executiu va celebrar ahir un consell de ministres extraordinari per analitzar la tragèdia. A més, Conte va confirmar que també seran “més rigorosos” a l’hora d’atorgar futurs permisos. De fet, des del govern volen demanar a les concessionàries italianes que presentin un informe sobre la despesa en seguretat a les carreteres. “No podem esperar a veure què diu la justícia”, va afirmar el primer ministre italià, que va matisar que s’ha d’assegurar el fet de poder viatjar de “manera segura”. També es va mostrar molt taxatiu el ministre d’Interior, Matteo Salvini, que va declarar a l’emissora Radio 24 que “una companyia com la que assumeix aquest tram d’autopista i que genera milers de milions de guanys, ha d’explicar als italians per què no ha fet tot el possible per reinvertir una part d’aquests beneficis en seguretat”. A més, va assegurar que “aquest desastre no quedarà impune”. El ministre de Transports va anar més enllà i va demanar la dimissió “de tots els directius d’Autostrade”.
Per la seva banda, l’empresa concessionària Autostrade, que és filial d’Atlantia, va sortir ahir al pas de les acusacions i va assegurar que es van fer revisions trimestrals de la infraestructura i que no es van detectar problemes que poguessin augurar un ensorrament del pont.
La companyia també va explicar que actualment estava millorant el paviment del viaducte. Autostrade va reaccionar a l’anunci de Conte i es va mostrar confiada a “poder demostrar que sempre s’ha complert correctament amb les obligacions” derivades de la concessió. En aquest sentit, van defensar “les activitats de vigilància i manteniment dutes a terme tenint en compte els millors estàndards internacionals”. Alhora, la corporació va apuntar que encara no és possible formular “cap hipòtesi fiable” sobre l’esfondrament d’un pont que podria ser reconstruït en un termini de cinc mesos.
D’altra banda, Conte també va anunciar la declaració de l’estat d’emergència a la zona de Gènova durant els pròxims dotze mesos. Aquest era un reclam que les últimes hores havien reclamat les autoritats locals. A més, es desbloquejarà un paquet inicial de cinc milions d’euros per respondre a les primeres necessitats i es nomenarà un comissari per a la reconstrucció.
Retirada amb celeritat
D’altra banda, el director general de Protecció Civil, Agostino Miozzo, va apuntar ahir en una roda de premsa que la prioritat absoluta és retirar les restes de runa “amb la major celeritat possible” i assegurar la zona per evitar riscos.