ITÀLIA

Almenys 30 morts en esfondrar-se un pont d'una autopista a Gènova

La fiscalia anuncia l’obertura d’una investigació per esclarir les causes de l’ensorrament d’uns 200 metres del viaducte

Almenys 30 morts en esfondrar-se un pont d'una autopista a GènovaAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 30 persones van morir ahir a causa de l’esfondrament parcial d’un viaducte travessat per una autopista als afores de la ciutat italiana de Gènova. Aquesta és la dada que anunciaven els mitjans locals facilitada pel cos de bombers. El ministre d’Interior, Matteo Salvini, va declarar davant dels mitjans italians des de Catània, on es trobava de vacances, que almenys hi havia una trentena de morts. El diari italià Il Corriere della Sera va detallar que entre les víctimes hi havia un nen d’uns deu anys.

La part central del pont de Morandi, ubicat entre les ciutats de Polcevera i Gènova, es va esfondrar al migdia sense que encara se’n coneguin les causes. Segons els mitjans locals, en el moment de l’accident hi havia entre 30 i 35 vehicles circulant per aquest tram d’autopista. Desenes de vehicles van quedar atrapats i els equips d’emergència han estat buscant possibles supervivents durant tota la nit. Els bombers, que destacaven la complexitat dels treballs a causa de la gran mida de les bigues, hi van desplaçar fins a mil efectius.

Depurar responsabilitats

El fiscal en cap de Gènova, Francesco Cozzi, va anunciar ahir que s’iniciarà una investigació per homicidi múltiple i desastre negligent per depurar responsabilitats pel despreniment d’un tram de gairebé 200 metres. Inicialment, es va apuntar com a possible causa de l’accident les fortes pluges, però Autostrade Italia, que és filial de la concessionària Atlantia i que s’encarrega del manteniment del viaducte, va explicar en un comunicat que estava treballant per consolidar-ne el paviment. Alhora, va assegurar que els treballs i l’estat del pont estaven en “constant observació” per part de les autoritats locals. El president italià, Sergio Mattarella, va titllar la tragèdia d’“absurda i espantosa” i va advertir que “cap autoritat podrà escapar de l’exercici de la plena responsabilitat”. “La consciència de tota una societat ho demana”, va sostenir Mattarella en un comunicat.

En la mateixa línia es va expressar Salvini, que va assegurar haver creuat el pont “centenars de vegades”. “Ara, com a ciutadà italià, faré tot el possible per aconseguir els noms i els cognoms dels responsables, antics i actuals, perquè és inacceptable que la gent mori així a Itàlia”, va assegurar el ministre d’Interior, que va criticar el manteniment de les infraestructures al país. “Ens hem de demanar si respectar els límits pressupostaris és més important que salvar vides”, va dir. Autostrade Italia va assegurar que “les causes de l’esfondrament seran objecte d’una anàlisi profunda quan sigui possible accedir al lloc amb seguretat”. A més, va prometre “reconstruir el viaducte en el menor temps possible d’una manera eficient i segura”.

La infraestructura, d’un quilòmetre de llargada i de 90 metres d’altura, va ser construïda a la dècada dels 70 del segle passat i va ser reformada els últims anys. Itàlia ja va patir l’any passat l’esfondrament d’un pont a la província d’Ancona, a la zona oest del país. En aquella ocasió, un matrimoni va perdre la vida quan el seu vehicle va quedar atrapat sota un pas elevat que travessava una autopista a la localitat de Camerano.

La ministra de Defensa italiana, Elisabetta Trenta, va ser la primera a arribar al lloc dels fets. Poc després també s’hi va sumar el primer ministre, Giuseppe Conte, mentre que Salvini i el viceprimer ministre, Luigi di Maio, van avançar que avui viatjarien al lloc dels fets. Per la seva banda, l’ajuntament de Gènova va declarar ahir dos dies de dol oficial i va decidir col·locar les banderes a mig pal.

Paral·lelament, Atlantia, que juntament amb la constructora espanyola ACS va comprar la concessionària Abertis, va baixar ahir un 5,39% la seva cotització a la borsa de Milà.

tracking