turquia

Erdogan avisa els EUA que “qui la fa, la paga” i vol que cessin les hostilitats

El president de Turquia se sent acorralat per l’actitud que el govern nord-americà té amb el seu país per la detenció d’un predicador i els aranzels comercials

Erdogan avisa els EUA que “qui la fa, la paga” i vol que cessin les hostilitatsAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va advertir els Estats Units que si bé fins ara no ha tingut intenció de perjudicar el seu soci, no dubtarà a respondre amb la mateixa moneda si Washington continua amb la seva actitud hostil. “Fins avui no hem fet mai cap gest amb mala intenció contra els EUA. Però si les coses van així, hi ha un proverbi àrab: Men dakka dukka [On les donen, les prenen], i això farem”, va avisar. “No actuarem basant-nos en la reciprocitat. No es tracta de si vostès fan això, nosaltres farem allò. Però qui la fa, la paga”, va dir el president turc a la ciutat de Trebisonda.

La tensió diplomàtica entre Ankara i Washington es va disparar a principi de mes, quan els EUA van exigir la posada en llibertat del pastor protestant nord-americà Andrew Brunson, que fa dos anys que està en presó preventiva i que Turquia es nega a alliberar. “No som una nació que posa l’altra galta si la bufetegen. Som prou forts per respondre. Si voleu sacrificar l’aliança estratègica amb un país de 81 milions de persones per una relació amb ter­roristes, nosaltres solament direm, adeu, fins aviat”, va agregar el mandatari. “En aquests moments, nosaltres protegim l’aeroport de Kabul”, va recordar Erdogan, qui va lamentar que els Estats Units estiguin disposats a sacrificar la col·laboració militar turca a l’Afganistan, Somàlia i Bòsnia “per un predicador”.

A més, també va criticar la pujada d’aranzels sobre alumini i acer, anunciada divendres pel president nord-americà, Donald Trump, que va accelerar la devaluació que viu la lira turca des de fa temps. “Mireu, Estats Units, existeix l’Organització Mundial del Comerç. En les seves regles no hi caben les vostres irregularitats. Actuarem segons les lleis internacionals”, va manifestar el president turc. Al juny, seguint una decisió similar de Brussel·les, Turquia havia anunciat la imposició d’aranzels a 22 productes nord-americans, en resposta a la decisió de Washington de no estendre l’exempció als aranzels a l’acer i l’alumini per a la Unió Europea.

tracking