AMÈRICA LLATINA

Argentina diu 'no' a l'avortament i no hi tornarà a haver debat fins al 2019

El Senat tomba la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs amb 31 vots a favor, 38 en contra i dues abstencions

Argentina diu 'no' a l'avortament i no hi tornarà a haver debat fins al 2019EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Senat d’Argentina va rebutjar ahir sancionar un projecte de llei per legalitzar l’avortament i la iniciativa, considerada per diversos sectors un “debat històric”, no podrà ser presentada de nou al Parlament fins al 2019. La sessió parlamentària, que va durar més de 16 hores, va deixar paleses les fortes divisions en el si de cada grup polític, davant una iniciativa que buscava despenalitzar completament l’avortament fins a la setmana 14 de gestació, i no solament en els actuals supòsits per violació i per posar en perill la salut de la mare.

Dels 71 legisladors presents, 31 hi van votar a favor i 38 en contra, i dos es van abstenir de votar el text de la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs, que ja havia estat aprovat el 14 de juny per la cambra de diputats però que es va trobar ahir amb l’oposició de la de senadors.

“És una pena que no haguem pogut arribar a un consens, perquè el problema seguirà existint, exactament com existia abans d’abordar la discussió. Cal fer un esforç per poder donar-li una resposta”, va dir en la seva intervenció l’expresidenta i senadora opositora Cristina Fernández sobre els avortaments clandestins que es realitzen al país i les víctimes que es cobren.

A Amèrica Llatina, tan sols a Cuba, Uruguai i Mèxic Districte Federal les dones poden avortar de forma gratuïta i lliure, en el primer cas abans de les deu setmanes i en els dos últims abans de la dotzena setmana.

“Hi ha dones que compten amb recursos i que poden accedir a un metge perquè les atenguin, i n’hi ha d’altres, les que sembla que no interessen i que no tenen valor i que moltes vegades prenen la pitjor de les decisions i acaben internades”, va agregar Luis Naidenoff, del front governant Canviem.

Va ser el senador oficialista Mario Fiad, president de la comissió de Salut, qui va obrir el debat el matí de dimecres, quan va expressar la seva negativa al projecte i va advertir que “el dret a la vida està per convertir-se en el més feble dels drets”. Va sostenir, a més, que el projecte viola “clarament” la Constitució argentina i els tractats internacionals subscrits pel país.

Per la seva banda, el president de la comissió de Justícia i Assumptes Penals, l’opositor Pedro Guastavino, es va mostrar a favor de la iniciativa per combatre la clandestinitat “que posa en risc la vida” de les dones que avorten.

El projecte, que per anys va ser impulsat sense èxit per forces d’esquerra i grups feministes, va començar a tractar-se al Congrés aquest any després que el president Mauricio Macri habilités el debat en deixar llibertat d’acció als parlamentaris del front governant Canviem.

Macri deixa obert el debat

El mateix Macri va assegurar en declaracions a la premsa que el debat sobre la legalització de l’avortament “continuarà” malgrat el revés al Senat. “Aquests són debats que comencen i que han de continuar”, va afirmar. “Els argentins estem madurant en llibertat, entenent què significa viure en democràcia, que hem d’aprendre a escoltar l’altre. No cal enutjar-se, cal mirar de conviure de la manera més pacífica possible”, va afirmar.

Amb tot, el debat sobre l’avortament al Senat es va viure amb tensió al carrer, fins al punt que vuit persones van ser detingudes arran dels disturbis ocasionats durant les manifestacions en favor i en contra l’avortament.

tracking