Espanya

Dos morts i una tercera persona en estat molt greu per l'onada de calor

Un home de 78 anys a Múrcia i un altre de mitjana edat a Barcelona moren per les temperatures extremes, que poden arribar als 45 graus en alguns punts

Dos morts i una tercera persona en estat molt greu per l'onada de calor

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dues persones van morir ahir, a Múrcia i Barcelona, mentre que una altra es trobava en estat molt greu, a causa de l’onada de calor a Espanya, en una jornada en la qual les elevades temperatures que afecten el país no van donar treva, amb un ascens generalitzat, previ a la baixada lleu prevista per avui i demà.

La conselleria de Salut de Múrcia va informar de la mort d’un home de 78 anys per un cop de calor mentre realitzava tasques en una finca de la seva propietat, que s’unia a la d’un treballador de 48 que va morir dimarts passat també per efecte de les altes temperatures. En aquesta mateixa comunitat, un home de 55 anys va ser hospitalitzat ahir a la tarda en estat molt greu després de patir una insolació i un cop de calor a la pedania de Beniaján.

A Barcelona, un home de mitjana edat que anava indocumentat en el moment dels fets va morir també per un cop de calor, després de ser localitzat estès al terra en ple carrer i amb sang a la boca, va informar Protecció Civil de la Generalitat.

Aquesta primera onada de calor de l’estiu es preveu que “es mantingui fins dilluns, encara que dissabte i diumenge els termòmetres baixaran una mica”, va informar el portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Rubén del Campo. Les temperatures estan sent molt altes sobretot a les conques del Guadiana i del Guadalquivir, va assenyalar, “amb valors que superaran els 44 i 45 graus” en aquestes zones i al camp cordovès.

La mitjanit d’ahir, Extremadura va registrar nou de les deu temperatures màximes a Espanya. En aquesta comunitat, així com a Galícia (Pontevedra i Ourense concretament), hi havia avís vermell per risc extrem per valors d’entre els 40 i 44 graus i mínimes que no descendiran dels 20 o 25.

El termòmetre registrava també valors propers als 40 graus a la zona centre i vall de l’Ebre, mentre que es podran assolir a l’oest de Castella i Lleó dels 39 a 41 graus, i en l’altiplà nord se superaran els 35 graus.

A la resta de la Península i a Balears es preveien pics de 35 graus, amb excepció de l’àrea cantàbrica i zones del litoral sud-est i del mar d’Alborán. En bona part del sud-est peninsular, litoral d’Andalusia oriental, Ceuta, Melilla i Canàries els valors no eren significativament superiors als habituals en aquestes dates.

Segons la pàgina de l’Aemet, Morón de la Frontera (36,6 graus) i Sevilla (36) –a Andalu­sia–, i Llerena (35,7), a Extremadura, van ser els punts on es van aconseguir els valors més alts de mitjana.

Risc de tempestes seques

I tot i que avui i demà es produirà l’anunciat descens de temperatures, la calor se seguirà notant. “Fruit d’aquesta calor en superfície i una mica d’inestabilitat en capes altes es formaran tempestes seques”, va assenyalar el portaveu de l’Aemet. Les tempestes seques es produeixen a causa de la calor i la poca inestabilitat, que donen lloc a la formació de núvols de tempesta que no estan prou carregats d’aigua per provocar ruixats, va explicar Del Campo, però sí per provocar ratxes de vent fortes i caiguda de llamps, que davant la falta d’humitat poden causar incendis.

D’altra banda, l’onada de calor està afectant també altres països del sud d’Europa, especialment Grècia, Itàlia i Portugal. En aquest últim, les autoritats van activar ahir avisos extrems per temperatures que arribaran fins als 45 graus.

tracking