estats units

Trump signa una ordre per deixar de separar nens i pares immigrants

Els infants que creuin la frontera amb els progenitors podran quedar-se amb ells als centres de detenció

Trump signa una ordre per deixar de separar nens i pares immigrantsefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va signar ahir una ordre executiva per aturar la separació dels nens immigrants dels pares quan aquests són detinguts a la frontera sud, un fet que ha generat crítiques a tot el món. Trump va rubricar un document que permetrà que els nens que creuen la frontera sud al costat dels progenitors es quedin amb ells en centres de detenció d’immigrants durant un termini de temps dilatat, va explicar una font de la Casa Blanca.

“No ens agrada veure les famílies separades. Al mateix temps, no ens agrada que la gent entri il·legalment al país. Això resol el problema”, va manifestar Trump en declaracions als periodistes. “No m’agradava veure les famílies separades ni els sentiments que això provoca”, va assegurar el mandatari, que hi va afegir que la signatura del decret comportarà que hi hagi “molta gent feliç” al país.

No obstant això, el govern de Trump preveu mantenir la política de “tolerància zero” contra la immigració que va provocar la separació de les famílies. “Mantindrem una frontera poderosa i seguirà havent-hi tolerància zero. Hi ha tolerància zero per als que entren il·legalment”, va dir.

Aquesta política, inaugurada a l’abril, obliga a presentar càrrecs criminals contra qualsevol adult que travessa irregularment la frontera amb Mèxic, la qual cosa fins ara provocava que se’l separés dels infants amb els quals pogués viatjar, que passaven a la custòdia del govern federal. A partir d’ara, els pares seran portats al costat dels fills a centres de detenció d’immigrants, la qual cosa probablement generarà demandes contra la Casa Blanca perquè contravé un acord al qual l’executiu nord-americà es va comprometre el 1997.

Aquest acord, conegut com Flores, estableix que els menors detinguts a la frontera solament poden ser privats de llibertat durant un màxim de 20 dies. El govern de l’expresident Barack Obama va incomplir-lo quan es va produir el 2014 una arribada massiva de menors procedents de Centreamèrica, la qual cosa va desembocar en un litigi que va portar un jutge federal a determinar, el 2016, que el límit de 20 dies havia de respectar-se i aplicar-se tant als nens com als pares.

Mesures a Hongria i Itàlia

Mentrestant, a Europa, el Parlament hongarès va adoptar ahir una polèmica llei que castiga amb fins a un any de presó els que ajudin immigrants en situació irregular, incloent-hi refugiats i sol·licitants d’asil. A Itàlia, el ministre de l’Interior, Matteo Salvinim, de la Lliga Nord, va insistir en la necessitat d’elaborar un cens de persones d’ètnia gitana al país, fet que ha generat les primeres tensions amb els socis de govern, el Moviment 5 Estrelles.

tracking