Espanya

Marlaska deixa en mans del jutge el trasllat dels presos independentistes

Llarena replica que la decisió sobre l’acostament depèn d’Interior, però aquest només seria possible quan finalitzi la investigació

Marlaska deixa en mans del jutge el trasllat dels presos independentistesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dir ahir que si el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena decidís traslladar a les presons catalanes els exmembres del govern de la Generalitat empresonats a Madrid “es podria i s’hauria d’avaluar” aquesta opció.

Així es va manifestar Grande-Marlaska en una entrevista a Onda Cero, on va recordar que quan els reclusos estan en presó provisional, és a dir, quan encara no han estat condemnats, és el jutge qui decideix si són traslladats de presó i, fins i tot, a quina presó han de romandre. No passa així quan ja compleixen condemna, ja que quan hi ha sentència ferma és competència d’Interior, d’Institucions Penitenciàries, determinar el centre on el penat ha de romandre tenint en compte una sèrie de criteris.

Però quan són presos preventius, com és el cas de l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i dels exconsellers, estan a la disposició de l’òrgan judicial que ha dictat la resolució. És per això, va afegir Grande-Marlaska, pel que normalment el jutge decideix que ingressin a la presó provisional en un centre proper a l’òrgan judicial que du a terme el procediment, per si és necessari fer més diligències.

De totes maneres, si el jutge creu que en un temps prudencial no haurà de requerir els presos i estima que no hi ha inconvenient a traslladar-los, podria prendre la decisió. “Es podria i s’hauria d’avaluar”, va ressaltar el ministre, qui va insistir que, en tot cas, és el jutge qui ha de manifestar-se.

Pablo Llarena va recordar, però, que la competència sobre els acostaments de presos preventius, com és el cas dels imputats per aquest afer, no és competència seva, sinó d’Institucions Penitenciàries, és a dir, del govern. El magistrat va dictar ahir un aute en el qual denega a Oriol Junqueras, a l’expresidenta del Parlament Carmen Forcadell i a l’exconseller Raúl Romeva les últimes peticions de sortida en llibertat provisional.

Però, a més, en el mateix text, el jutge afirma, a partir de legislació i jurisprudència diversa, que no és la seva competència la decisió sobre acostar a Catalunya aquests i altres presos preventius empresonats per aquesta causa. Llarena recorda que qui té aquestes atribucions és la direcció general d’Institucions Penitenciàries del ministeri d’Interior.

Cunillera, delegada a Catalunya

D’altra banda, la socialista lleidatana Teresa Cunillera serà la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, en substitució d’Enric Millo. Cunillera és una dirigent amb anys d’experiència, que va entrar com a diputada al Congrés l’any 1982. L’etapa més llarga a la cambra baixa espanyola és la que va desenvolupar entre el 1996 i el 2015.

tracking