Espanya

El Suprem rebaixa la pena per a Urdangarin però l'aboca a la presó

El tribunal el condemna a cinc anys i deu mesos per prevaricació, malversació, frau, tràfic d’influències i dos delictes fiscals

El Suprem rebaixa la pena per a Urdangarin però l'aboca a la presóEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha rebaixat lleument la condemna que l’Audiència de Palma va imposar a Iñaki Urdangarin, però li ha mantingut una pena suficient, cinc anys i deu mesos, perquè ingressi a la presó. Així mateix, ha reduït la quantitat que ha de pagar la infanta Cristina com a responsable a títol lucratiu.

L’entrada a presó d’Urdangarin sembla així inevitable i, de fet, l’Audiència de Palma l’ha citat avui al costat d’altres condemnats –l’exministre i ex-president balear Jaume Matas i el seu exsoci Diego Torres– per lliurar-los l’ordre d’empresonament.

Urdangarin ha estat condemnat per malversació, prevaricació, frau a l’administració, dos delictes fiscals i tràfic d’influències. El tribunal tan sols admet un dels punts del seu recurs contra la sentència de l’Audiència de Palma i l’absol d’un delicte de falsedat en document públic comesa per funcionari en entendre que no ha quedat provada la seva intervenció. Quant a la infanta Cristina, el Suprem redueix la quantia que l’Audiència de Palma va considerar que havia de pagar com a responsable civil a títol lucratiu: de 265.088 euros a 136.950 euros. L’alt tribunal entén que no ha de respondre per delictes fiscals, però sí per malversació i frau, que són els altres dos pels quals va ser condemnada a pagar per responsabilitat civil i que el Suprem manté.

També rebaixa la condemna a Diego Torres, de 8 anys i mig a 5 anys i 8 mesos de presó, una condemna que també anticipa el seu probable empresonament. Pel que es refereix a Jaume Matas, es mantenen els 3 anys i vuit mesos de presó.

Les penes rebudes pels tres principals condemnats impliquen que el seu ingrés a la presó imminent és pràcticament inevitable, encara que les seves situacions siguin diferents. Així ho demostra el fet que l’Audiència de Palma els hagi citat avui per comunicar-los aquest ingrés. En tractar-se d’una sentència ferma, ni tan sols és necessari celebrar una vista per escoltar les parts.

Tot i així, Urdangarin podria dilatar l’ingrés a presó si recorre al Constitucional i aconsegueix que l’Audiència de Palma esperi que aquest tribunal decideixi si admet el recurs abans d’executar la sentència. No obstant això, encara que l’admetés a tràmit, és poc probable que el TC suspengui l’ingrés a la presó a causa de l’envergadura de la condemna: tan sols és possible quan la pena és inferior als cinc anys.

Quelcom similar succeirà amb Diego Torres. I pel que fa a Jaume Matas, aquesta és la tercera condemna ferma per a l’expresident de les Balears, que ja va passar per la presó a causa del sumari del cas Palma Arena. També resulta poc probable, en principi, que l’Audiència de Palma no l’enviï a presó.

tracking