canadà

Donald Trump retira el suport als acords de la cimera del G-7

El president nord-americà va comunicar la decisió poques hores després a través d’una piulada, amb dures acusacions al primer ministre canadenc

Donald Trump retira el suport als acords de la cimera del G-7Agències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nou sotrac en les relacions internacionals després que el president nord-americà, Donald Trump, retirés ahir el suport al comunicat de la cimera del G-7 poques hores després de la fi de la reunió. Davant d’aquesta actitud els líders occidentals van decidir ignorar l’exaltada reacció de Trump a Twitter. Un portaveu del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va declarar que el seu govern està concentrat “en tot el que hem aconseguit aquí a la cimera”. El primer ministre no va dir res que no hagi dit abans, tant en públic com en converses privades amb el president.

La declaració de l’oficina del primer ministre canadenc evita respondre directament als furiosos tuits que Trump va enviar des del seu avió Air Force One, de camí a Singapur per reunir-se amb el líder nord-coreà Kim Jong-un, hores després que conclogués la cimera del G-7 a la Malbaie (Canadà).

En dos tuits, Trump va acusar Trudeau de pronunciar falsedats durant la conferència de premsa final de la reunió, va insultar el primer ministre canadenc, acusant-lo de “submís”, “deshonest” i “feble” a la cimera, i el va amenaçar d’imposar aranzels a les exportacions canadenques d’automòbils. Trump, a més, va ordenar als seus funcionaris “retirar” el suport dels EUA al comunicat final malgrat que ja havia estat signat per totes les delegacions dels països del G-7.

Diversos països del G-7 van refermar el seu suport i la validesa del comunicat final. França va ser un dels països que més clarament va indicar que no era “seriós” intentar retirar el suport del comunicat final del G-7 hores després de la seva signatura.

Precisament va ser el president francès, Emmanuel Macron, qui vint-i-quatre hores abans de l’inici oficial de la 44a cimera del G-7 al Canadà va apuntar que la millor manera de tractar la inconsistència i arbitrarietat de Trump és ignorar-lo.

Dijous passat, durant una roda de premsa amb Trudeau a Ottawa, el president francès va dir, referint-se a Trump, que cap líder “viu per sempre”, apuntant que la seva estada a la Casa Blanca acabarà i les relacions entre els Estats Units i el resta dels seus aliats tornaran a la normalitat.

Una actitud depriment

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va qualificar de “depriment” la forma com el president dels Estats Units, Donald Trump, va retirar el seu suport al comunicat de la cimera del G-7. “Havíem estat parlant seriosament de temes claus, havíem arribat a un acord i després la forma com el president va retirar el seu suport, a través d’un tuit, va ser com una dutxa freda i fins i tot depriment”, va dir Merkel.

La cancellera va reiterar que Europa ha de prendre el seu destí en les seves mans, en ocasions juntament amb el Japó i el Canadà, davant d’un president dels EUA que té una agenda clara. Pel que fa a la disputa comercial amb els EUA, Merkel va cridar els europeus a romandre units i seguir fent esforços per evitar una escalada.

Preguntada sobre si es podia imaginar la idea d’abolició completa dels aranzels, va dir que en un cas ideal es podia arribar a això però va advertir que també cal tenir el compte el tema de les subvencions. Amb tot, Merkel va assenyalar que les relacions transatlàntiques segueixen sent importants encara que no sigui possible confiar plenament en el suport dels Estats Units.

tracking